Боевики размещают свои пушки и танки рядом с домами мирных жителей Донбасса, – ОБСЕ

Об этом со ссылкой на отчет СММ ОБСЕ сообщает в Facebook штаб операции Объединенных сил.

Російсько-окупаційні війська продовжують грубо порушувати, визначені Мінськими домовленостями, лінії відведення важкого озброєння.

Image may contain: text

За даними звіту СММ ОБСЄ, який опубліковано 18.12.2018 року, моніторинг відведення озброєння, передбачений Меморандумом, а також Комплексом заходів і Доповненням до нього, засвідчують, що озброєння та військова техніка з боку збройних формувань Російської Федерації розміщуються з порушенням лінії відведення важкого озброєння. Це, насамперед, зенітні ракетні комплекси, самохідні та буксирувані артилерійські установки, танки.

Так, 16 грудня, міні-апарат БПЛА СММ ОБСЄ в непідконтрольному Уряду України районі Луганській області поблизу населеного пункту Міусінська зафіксував реактивну систему залпового вогню окупантів (одну БМ-21 «Град», 122 мм). А біля Садового виявлено чотири РСЗО БМ-21 «Град». Як зазначають спостерігачі Місії, крайній раз в останньому районі вони фіксували наявність РСЗО БМ-21 «Град» у своєму щоденному Звіті від 01 серпня 2018 року. Тоді окупанти зосередили вісім таких реактивних систем залпового вогню.

Крім того, БПЛА СММ дальньої дії виявив на північному сході від Маріуполя, що окупанти розмістили один танк (Т-64) поряд з житловими будинками у селищі Верхньошироківське. Такі нахабні і злочинні дії з боку найманців збройних формувань Російської Федерації несуть небезпеку та загрожують життю та здоров’ю цивільного населення.

Того ж дня, спостерігачі Місії виявили за лініями відведення, однак за межами виділених місць зберігання озброєння в непідконтрольних Уряду України районах Луганської області, а саме поблизу Міусінська, доступними СММ даними повітряного спостереження: 10 одиниць самохідних гаубиць (2С1 «Гвоздика», 122 мм), 6 буксируваних гаубиць (Д-30), 4 зенітних ракетних комплексів (9K35) і три танки (T-64).
17 грудня на схід від Донецька біля Тернового зафіксовано три танки (T-72).

Українська сторона СЦКК зазначає, що такі дії окупаційної адміністрації і збройних формувань Російської Федерації вкотре демонструють стійке небажання дотримуватись Мінських домовленостей, про відверте нехтування взятих на себе зобов’язань в рамках консультацій Тристоронньої контактної групи щодо відведення важкого озброєння по всій лінії розмежування сторін та про зацікавленість в подальшому загостренні конфлікту на Донбасі.

 

You may also like...