Чому системи пожежної сигналізації повинні відповідати державним нормам пожежної безпеки

З початку 2020 року на пожежах в Україні загинули понад сто приблизно стільки ж травмувалося. Всього було більше двох тисяч пожеж, понад половини яких відбулися в житлових приміщеннях, зазначають в ДСНС.

Тому експерти не втомлюються стверджувати, що системи пожежної сигналізації є найважливішим компонентом комплексної системи протипожежного захисту. А проект пожежної сигналізації, унікальний для кожної будівлі,   може бути неймовірно складним, включаючи складну систему електропроводки, обладнання та інших компонентів. Крім того, такі проєкти повинні бути розроблені згідно з жорстким набором правил, законів і кодексів, щоб гарантувати, що в разі пожежі сигналізація буде функціонувати належним чином, щоб допомогти всім безпечно покинути будівлю, стверджують експерти компанії SSBB.

Перш за все, системи пожежної сигналізації повинні відповідати державним нормам пожежної безпеки, які регулюються СП, СТУ, ДСТУ, ПУЕ, СНиП та іншими нормами. На додаток до державних норм, важливо дотримуватися низки інших вимог, включаючи будівельні норми, місцеві правила і навіть вимоги страхової компанії, зазначають експерти компанії.

пожежна сигналізація

Фото: ssbb.com.ua

При заміні або модернізації існуючої системи пожежної сигналізації або проектуванні системи для нового будівництва одне з найбільш важливих питань, яке необхідно задати, полягає в тому, чи буде дотримання всіх відповідних вимог нормативних документів достатнім для досягнення цілей власника. У той час як порятунок життів завжди є основною метою, власники бізнесу часто мають додаткові пов’язані з бізнесом завдання, які не можуть бути досягнуті в проекті, який відповідає мінімальним вимогам. Ці цілі можуть включати в себе:

  • Краща пожежна безпека
  • Менше помилкових спрацьовувань
  • Простота обслуговування і довговічність системи
  • Масштабованість для обліку майбутніх змін у використанні і зайнятості
  • Можливість використання системи для інших видів екстреної зв’язку

Також важливо пам’ятати, що, хоча правила, прагнуть бути максимально всеосяжними, вони не можуть передбачити і врахувати кожну унікальну ситуацію, яка може вплинути на конструкцію системи пожежної сигналізації. Як правило, краще не виходити за рамки вимог нормативів, оскільки це полегшить обслуговування системи або підвищить безпеку життя.

Інтегрований підхід може допомогти запобігти помилкам

Сучасні системи протипожежного захисту складаються з трьох основних компонентів – виявлення пожежі, аварійної сигналізації і повідомленя та придушення вогню, які повинні функціонувати разом, щоб забезпечити необхідний протипожежний захист для даної будівлі. Проектування такого компоненту як пожежна сигналізація та оповіщення вимагає комплексного підходу, який включає всебічний аналіз всієї системи протипожежного захисту. Цей аналіз необхідний, щоб отримати повне уявлення про те, як всі основні компоненти загальної системи протипожежного захисту працюватимуть разом. Цей аналіз необхідно провести до встановлення системи.

Залучення досвідченого проектувальника з самого початку допоможе забезпечити правильну інтеграцію системи пожежної сигналізації з існуючими або новими системами виявлення та гасіння пожеж, наголошують експерти. Окрім того, найкращим підходом є залучення до процесу планування та проектування також всіх потрібних людей – власників і менеджерів будівель, архітекторів, інженерів, підрядників і консультантів.

Нові технології дають можливість досягти кількох цілей

Проект пожежної сигналізації

Фото: ssbb.com.ua

Власники будинків сьогодні мають більше можливостей, ніж будь-коли раніше, для досягнення багатьох цілей, зазначених раніше, значною мірою завдяки технологічним досягненням і їх застосуванням в галузі пожежної безпеки. Експерти компанії «Сучасні системи безпеки бізнесу»  відзначають деякі з них:

Краща пожежна безпека

Інженери пожежної безпеки можуть скористатися перевагами інтернет-технологій для досягнення мети щодо посилення протипожежного захисту і зниження втрат майна. Наприклад, наявність бездротових систем виявлення пожежі дозволяє здійснювати моніторинг в таких областях, як зовнішній фасад будівлі, що раніше було занадто дорого або фізично неможливо. Вони також можуть значно скоротити витрати на управління будівлею, дозволяючи одній людині контролювати кілька будівель.

Інтернет також дозволяє використовувати методи віддаленого моніторингу та контролю, які можуть забезпечити якомога більш раннє виявлення пожежі і визначити, де в будівлі і що горить, щоб пожежні могли дістатися туди швидше, точно знаючи, куди йти, і більш ефективно боротися з вогнем у його вогнищі.

Менше помилкових спрацьовувань

Помилкові тривоги шкідливі для людей і шкідливі для бізнесу. У гіршому випадку вони створюють самозаспокоєність, яка може привести до того, що люди будуть ігнорувати реальну тривогу. Вони також можуть бути дуже дорогими, що може привести до штрафів, коли співробітники не покидають будівлю, як потрібно, коли звучить сигнал тривоги і оплата приїзду пожежної служби, коли пожежні реагують на виклик без необхідності.

На щастя, багато пристроїв раннього виявлення, які можуть викликати пожежну тривогу, тепер мають датчики, які можуть відрізняти дим і вогонь від інших сигналів, що заважають, таких як пар і пил, які можуть викликати помилкову тривогу. Сьогодні на ринку також є вдосконалені панелі управління вогнем, які дозволяють здійснювати контроль в режимі реального часу через Інтернет, автоматичне виявлення несправностей і діагностику, які можуть швидко розрізняти загрози для подальшої мінімізації помилкових тривог.

Простота обслуговування і довговічність системи

З сьогоднішніми комп’ютеризованими засобами управління пожежною сигналізацією власники будівель тепер можуть проактивно обслуговувати свої системи, часто економлячи на вартості додаткових поїздок для ремонту на місці та знижуючи – або, можливо, усуваючи – вартість проведення пожежної охорони, коли система не працює.

Ці системи можуть надавати розширені повідомлення, коли компонент в системі починає виходити з ладу, дозволяючи замінити його до того, як він вийде з ладу, і викликає необхідність в пожежному контролі. Багато з новітніх систем виявлення на ринку можуть також знизити експлуатаційні витрати, надаючи попередження про технічне обслуговування, які ідентифікують конкретні детектори диму, які потребують очищення. Це усуває необхідність видаляти й чистити їх всі тільки для того, щоб знайти ті, які викликають проблему.

Що стосується довговічності, хороший інженер з пожежної безпеки буде працювати з добре зарекомендувавшими себе виробниками та дистриб’юторами, що мають добру репутацію для підтримки доступності деталей, які можуть знадобитися для ремонту системи з плином часу.

Масштабованість з урахуванням майбутніх змін

Зміни у використанні або заповненні будівлі можуть привести до проблем з дотриманням вимог і до системи пожежної сигналізації, яка більше не забезпечує достатнього захисту.

Якщо очікуються майбутні зміни, інженери пожежної безпеки можуть спроєктувати систему пожежної сигналізації з урахуванням цього, забезпечуючи гнучку інфраструктуру, яка включає належний розмір дротів і додаткові ланцюги, розподілені таким чином, щоб пристосуватися до майбутнього зростання і змін.

Можливо, однією з найбільш вагомих причин для розробки системи пожежної сигналізації, яка виходить за рамки мінімальних вимог з самого початку, є той факт, що пожежні норми та інші застосовані правила можуть і дійсно змінюються. І зміни, які зроблені заднім числом, можуть викликати потенційно дуже дорогі зміни в системі пожежної сигналізації. Ось чому так важливо працювати з висококваліфікованими інженерами з пожежної безпеки, які можуть передбачати прийдешні зміни та активно розробляти систему відповідно до майбутніх вимог.

You may also like...