Екс-чиновника Одеської міськради виправдали від хабара, в якому він розкаявся 7 років тому

Приморський суд Одеси виніс виправдувальний вирок за відсутністю складу злочину.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на вирок від 6 травня.

Обвинувачений працював заступником начальника відділу судової роботи юридичного управління Департаменту комунальної власності Одеської міської ради. Він і заступник начальника юридичного управління Департаменту комунальної власності начебто вимагали хабар за сприяння у підписанні договору купівлі-продажу нежилих приміщень

У січні 2012 року громадянин залишив 7 тис. доларів міченими купюрами у кабінеті заступника начальника юридичного управління.

На допиті в суді заявник повідомив, що писав заяву саме на цього чиновника і обурювався, що судять особу, яка невідомо, за що притягується, а чиновника, який вимагав у нього гроші, звільнили від кримінальної відповідальності. Заявник сказав, що пропонував гроші також обвинуваченому, але той відмовився.

Суд дійшов висновку, що обвинувачений діяв за наказом свого безпосереднього керівника, надавав консультації і роз’яснення та владою і службовим становищем не зловживав. До його повноважень не входила підготовка або підписання договору купівлі-продажу від імені Одеської міської ради. Прокурором не визначено, які саме дії були зловживанням службовим становищем.

Крім того, у матеріалах справи відсутні докази отримання неправомірної вигоди чи змови і пособництва в отриманні такої. Натомість 7 тис. доларів були вилучені з кабінету іншого чиновника, який на допиті в суді не підтвердив, що домовленості про поділ коштів з обвинуваченим.

Але у 2012 році суд вже виносив вирок обвинуваченому і той вину визнавав. Це сталося 14 листопада 2012, коли суд у зв’язку зі зміною обстановки  припинив кримінальну справу щодо екс-заступника начальника юридичного управління, в кабінеті якого знайшли гроші. Підставою стало те, що підсудний вину визнав, чистосердечно розкаявся, змінив місце роботи та спосіб життя і це його перший злочин.

Того ж дня суд виніс вирок і заступнику начальника відділу судової роботи юридичного управління, якого звинувачували в зловживанні службовим становищем і пособництві в отриманні хабара. В суді чоловік вину визнавав повністю. У 2012 році призначив йому 1 рік і 6 місяців обмеження волі і штраф 8500 грн, але звільнив від відбуття покарання з іспитовим терміном. Пізніше вирок був скасований і суд розглядав справу повторно і підсудний вже вину заперечував.

You may also like...