Фуфлокостюми з фуфлосертифікатами: “Епіцентр” знову підставив Зеленського?

23 квітня в Україну прибув транспортний літак АН-225 “Мрія” з медичним вантажем. Літак у Києві зустрічали президент Володимир Зеленський, міністр інфраструктури Владисдлав Криклій, головний санітарний лікар Віктор Ляшко та інші чиновники.

 Офіс президента у Facebook цитував слова Зеленського:  “Сьогодні ми зустрічаємо “Мрію” і великий вантаж з Китайської народної республіки. Наша “Мрія” привезла в Україну 12 мільйонів масок як для лікарень, так і для аптечних мереж, привезли близько 260 тисяч захисних окулярів для медиків і більше 100 тисяч захисних костюмів 5-го рівня захисту”.

На Банковій не згадували, хто оплатив рейс, хто, крім медиків та аптек, отримає ці засоби та чи є на борту комерційний вантаж, на додачу до гуманітарного.

Невдовзі виявилося, що лише 2 з 12 мільйонів медичних масок є гуманітарною допомогою Україні. Зі 100 тисяч захисних костюмів – гуманітарними виявилися 75 тисяч, а із 260 тисяч спеціальних окулярів –30 тисяч є гуманітарним вантажем.

Але тепер виявилось, що закуплені торговою мережею костюми отримали сертифікати якості від компанії Ente Certificazione Macchine, що не має права їх видавати, пише видання Слідство.інфо. Як свідчить розслідування, проведене міжнародною організацією Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), сертифіковані цією компанією товари не відповідали навіть мінімальним вимогам до засобів індивідуального захисту.

23 квітня літак Ан-225 «Мрія» авіакомпанії «Антонов», замовлений та оплачений компанією «Епіцентр К», привіз в Україну засоби індивідуального захисту для лікарів. Більшу частину цієї продукції в якості гуманітарної допомоги отримали лікарні по всій Україні. Мова йде про 2 мільйони медичних масок, 75 тисяч захисних костюмів, та 30 тисяч спеціальних окулярів. Весь цей товар — китайського походження та, відповідно до заяви «Епіцентру», повністю відповідає санітарним нормам ЄС.

Те, що подібна продукція якісна й відповідає медичним стандартам, у таких випадках мають підтверджувати зарубіжні й державні сертифікатами, які в належний спосіб мають отримати виробники товарів. Виробники привезених «Епіцентром» масок, костюмів та окулярів дійсно проходили процедуру сертифікації — зокрема, безпечність їхньої продукції підтвердили українські Держспоживслужба та ТОВ «НПП Міжнародні стандарти та системи», а також нідерландська Sungo Europe BV та італійська Ente Certificazione Macchine (далі — ECM).

Сертифікат ECM, виданий на привезені «Епіцентром» захисні костюми

Cертифікат ECM стосується частини гуманітарного траншу, а саме 75 тисяч захисних костюмів. Виробником цих костюмів є китайська компанія YANBIAN PACIFIC TEXTILE CO., LTD (далі — Yanbian). Втім, за результатами опублікованого сьогодні розслідування OCCRP стало відомо, що ECM необхідної для сертифікування акредитації не пройшла. Відтак, усі видані нею сертифікати — недійсні.

Продукція з такими документами із вантажу «Мрії» поїхала до лікарень у всіх 24 областях України. Наприклад, до Одеської обласної клінічної лікарні поїхало 2500 захисних костюмів, Вінницька міська клінічна лікарня №1 отримала їх тисячу.

Це не перший скандал, пов’язаний із захисними костюмами з гуманітарного траншу «Мрії». Раніше їх сертифікувала інша компанія — ICR Polska — і її сертифікати теж не були дійсними. Коли в березні про це стало відомо, ICR Polska відкликала видані нею сертифікати, а виробник замінив документи ICR на інші. Як виявилось тепер, на так само недійсні.

«Епіцентр К» тоді зробила офіційну заяву, в якій заспокоїла користувачів. Проблему вирішено, запевнили в компанії, адже Yanbian отримала нові, італійські сертифікати якості.

«Зазначимо, що раніше виробник захисних комбінезонів, які продаються в мережі «Епіцентр», китайська компанія YANBIAN PACIFIC TEXTILE CO.,LTD отримала польські сертифікати якості ICR Polska. Однак через велику кількість підробок сертифікатів ICR Polska відкликала всі видані нею в період із 1 по 26 березня сертифікати. Компанія YANBIAN PACIFIC TEXTILE CO.,LTD оперативно отримала сертифікат якості на свою продукцію в Італії. Однак виробник не повідомив «Епіцентр К» про ситуацію, яка склалася, що і стало причиною розміщення відкликаних польських сертифікатів якості на сторінці продукції в інтернет-магазині epicentrk.ua. Зараз ця прикра помилка вже виправлена і дійсні сертифікати на захисні комбінезони, видані італійською ECM, розміщено на сайті epicentrk.ua» — йдеться у офіційному зверненні на інтернет-сторінці «Епіцентр К». Тобто, захисні костюми з недійсною сертифікацією «Епіцентр» також і продає.

На жаль, відповідно до розслідування OCCRP, сертифіковані ECM товари індивідуального захисту можуть не відповідати базовим санітарним нормам. Розслідування організації та її 13 європейських медіапартнерів виявили десятки випадків, коли захисну продукцію для лікарів продавали в європейські країни з використанням недійсних документів. Ці документи, що мали б засвідчували високі стандарти якості товару, в реальності не мали жодної юридичної цінності.

На таких сертифікатах можна зустріти маркування «СЕ», яке вказує, що виробник відповідає вимогам Євросоюзу щодо безпеки, здоров’я та охорони навколишнього середовища. Для продажу товарів у Європі наявність цієї позначки необхідна.

Приклад маркування «СЕ»

Такі документи продаються європейськими компаніями й можуть коштувати десятки тисяч євро. При цьому покупці часом навіть не усвідомлюють, що ці сертифікати — незаконні.

Більшість таких «сірих» документів, виявлених журналістами, було видано саме компанією ECM. На початку квітня вищий акредаційний орган Італії засудив таку діяльність фірми — однак, як дізнались журналісти OCCRP, компанія продовжила рекламувати свої послуги з сертифікації засобів особистого захисту й після цього. І рекламує досі.

З початком пандемії коронавірусу в ECM впритул зайнялись «сертифікацією» засобів індивідуального захисту — адже попит на такі товари зріс. Як встановили журналісти, сертифікати ECM було використано для продажу засобів захисту в щонайменше 19 країнах. Зокрема, респіраторів, які пізніше було вилучено з продажу через їхню невідповідність стандартам безпеки. Проведене у Швеції незалежне тестування показало, що товари з підробленими або недійсними сертифікатами не відповідають мінімальним вимогам щодо фільтрації повітря, а стандарти якості не задовольняють навіть на 50%.

Офіс ЕСМ

Зараз Європейське управління з питань запобігання зловживанням та шахрайству (ОЛАФ) розслідує шахрайське використання несправжніх сертифікатів при продажі засобів персонального захисту. Генеральний директор ОЛАФ Віллі Італа застерігає: «Продукція, завірена недійсними сертифікатами, може бути неефективною або навіть небезпечною для життя. Це стосується не лише окремих покупців, а й аптек, будинків для літніх людей та дітей, великих інституціональних покупців на кшталт госпіталей чи лікарень».

Репортери зібрали й верифікували щонайменше 66 сертифікатів, виданих ECM після початку пандемії. Продукція не відповідала мінімальним вимогам якості у, принаймні, 10 випадках, зазначає Слідство.інфо.

You may also like...