Гід покупця: ландшафтний дизайн для новачків – з чого почати

Поняття “ландшафтний дизайн” звучить досить професійно й імпозантно. Безумовно, це широка галузь, на вивчення якої можна витратити роки. Однак що робити тим, хто хоче просто розбити гарний сад чи прикрасити подвір’я – невже треба докладати титанічних зусиль, щоб освоїти нову сферу? Не обов’язково!

Можна просто ознайомитися з основними правилами ландшафтного дизайну і докласти фантазії, обрати насадження для   саду можна навіть через інтернет, – стверджують експерти садового центру Greensad   https://greensad.ua/.

Сьогодні доступні найрізноманітніші види кущів, дерев та квітів для окраси  подвір’я. Фото:  greensad.ua

Сьогодні доступні найрізноманітніші види кущів, дерев та квітів для окраси подвір’я. Фото: greensad.ua

Планування ділянки

Для початку експерти компанії рекомендують скласти список потреб і побажань щодо організації садової ділянки. Чи потрібен   дітям ігровий майданчик? Плануєте вирощувати овочі? Бажаєте створити терасу для відпочинку у внутрішньому дворику? Створіть кілька простих замальовок подвір’я чи саду з приблизним планом того, як все має бути розташовано. Не йдеться про професійну карту з точними параметрами та формами, достатньо лише приблизних ескізів.

Наступний крок – визначити, як освітлена ділянка впродовж дня, які частини захищені від вітру. Можливо, ви забажаєте розмістити внутрішній дворик з терасою позаду будинку, але це південний бік, тобто, у серпні там буде надто спекотно, щоб влаштуватися і пообідати. Врахуйте і вітряність – якщо ділянка надто відкрита, розвести вогонь для барбекю буде важче через вітер. Це поширені помилки в ландшафтному дизайні для початківців, тож врахуйте природні фактори.

Ази ландшафтного дизайну

pexels-photo-210617.jpeg (1880×1258)

Почніть з малого – розбийте першу клумбу. Фото: greensad.ua

Професіонали можуть впоратися з ландшафтним дизайном саду за якихось три дні, але за їхніми плечима велика команда і роки досвіду. У новачків так не вийде, але й поспішати  нікуди. Почніть з малого – розбийте першу клумбу. Попрацюйте над нею годину-дві, коли маєте час, і не турбуйтеся про те, щоб посадити все відразу, робіть з задоволенням. Пам’ятайте: гарно росте те, що посаджене з любов’ю!

Хороший дизайн саду має фокусну точку, від якої все відштовхується. Це може бути скульптура, садовий фонтан або яскрава приголомшлива рослина, що одразу впадає в око. Відштовхуючись від цього елементу, можна буде поступово продумувати решту території.

Зосередьтеся на масштабах. Для саду напевне доведеться обрати кущі, дерева та квіти різних розмірів, форм та кольорів, тож треба щоб все виглядало гармонійно. Високі рослини можна посадити з тилу будинку чи позаду клумби, кущами можна окреслити садові доріжки. Важливо знайти баланс між повтореннями та новими елементами. Для уникнення монотонності однотипні вічнозелені рослини варто розбавляти яскравими квітучими кущами чи квітами.

Важливо, щоб створене, подобалося вам самим. Якщо не маєте прихильності до якоїсь рослини, просто викресліть її з плану, навіть якщо використати її – порада професіоналів. Терпіння – ключовий момент у створенні ландшафтного дизайну. Якщо ви ще не продумали все, а вільного простору залишається надто багато, спробуйте тимчасові рішення – однорічники, мульчування, спеціальні ґрунтові покриви – покрийте ними ділянку, доки вирішите, як її використовувати.

You may also like...