Коли “все схвачено”: сервіс відеозв’язку в судах належить фірмі, прописаній у будинку дружини радника голови судової адміністрації

Після введення карантину через COVID-19 Державна судова адміністрація (ДСА) почала впроваджувати сервіс відеозв’язку Easycon у більшості судових процесів. Цей сервіс обрали без конкурсу, його власником є ТОВ «Іволга-2».

Про це йдеться в матеріалі Василя Бідуна для «Слідство. Інфо», зазначає видання Наші Гроші.

Процесом впровадження Easycon опікується радник голови ДСА на громадських засадах Леонід Богданов. Раніше він обіймав посаду заступника голови ДСА, а також очолював держпідприємства, які займаються інформаційними технологіями. У 2017 році його затримали слідчі управління спецрозслідувань ГПУ під час спроби виїхати до Росії. Богданову інкримінують заволодіння державними коштами на понад 6 мільйонів гривень. За версією слідства, на посаді директора ДП «Інформаційні судові системи» він укладав фіктивні договори поставки програмного забезпечення для систем відеоконференцзв’язку у 2013-2014 роках. Нині цю справу передали до Національного антикорупційного бюро.

Саме під час затримання Богданова в 2017 році правоохоронці вилучили чорнові записи, які нібито підтверджували його контроль над ТОВ «Іволга-2». Саме ця фірма володіє програмою Easycon.

Правоохоронці встановили, що на той час «Іволгою-2» володіла дружина Богданова Аліна Юрескул та компанія «Глобал стретеджіз естеблішмент» (Ліхтенштейн), довіреною особою якої був його тесть. Богданов це заперечує, але підтверджує, що був ініціатором розробки Easycon.

Нині власником ТОВ «Іволга-2» є «Кейтпоінт продакшн лтд.» (Віргінські острови). Місце реєстрації фірми залишається незмінним з часу створення — це будинок у селі Літки на Київщині, який належить дружині Богданова. З 2017 року ця нерухомість — під арештом.

Ліцензію на програму Easycon ще в 2016 році отримало ДП «Інформаційні судові системи» від ТОВ «Лізингова компанія «Кванта» в рахунок погашення боргу та штрафних санкцій за несвоєчасне виконання угоди про припинення дії договору фінансового лізингу від 24.12.2013 року. Ліцензія на права та обов’язки держпідприємству видало згадане ТОВ «Іволга-2» як власник майнових прав інтелектуальної власності. Ціна ліцензії становила 1,93 млн грн. Ліцензія не передбачає права самостійно вносити зміни в програмні файли.

В квітні «Інформаційні судові системи» передало систему Easycon зі свого балансу до ДП «Центр судових сервісів». Почалося впровадження системи в судах.

На думку адвоката й члена Громадської ради доброчесності Олега Яким’яка, розробник продукту залишає за собою вплив на функціонування Easycon, її модернізацію та вартість таких робіт в майбутньому.

Колишній керівник управління спецрозслідувань Генеральної прокуратури Сергій Горбатюк розповів «Слідству.Інфо», що  нині НАБУ розслідує ще один епізод, пов’язаний з Богдановим. У ньому теж ідеться про укладення фіктивного договору на закупівлю ліцензій для відеоконференцзв’язку.

Власником «Лізингова компанія «Кванта» є «Кейтпоінт продакшн лтд.».

You may also like...