МОЗ рекомендує використовувати мінімально можливий інтервал між двома дозами вакцини CoronaVac/Sinovac

У зв’язку зі стрімким поширенням штаму коронавірусу SARS-CoV-2 «Дельта», поступовим зростанням захворюваності в Україні та необхідністю якнайшвидше забезпечити захистом якомога більше українців, Міністерство охорони здоров’я рекомендує скоротити інтервал між першою та другою дозою вакцини CoronaVac від Sinovac Biotech до мінімального терміну, зазначеного в офіційній інструкції, – 14 днів.

Для ухвалення цього рішення експерти МОЗ проаналізували рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) та останні дослідження ефективності вакцини CoronaVac за різних інтервалів між дозами.

Вакцинация от Covid-19 | Добродий клиника на Oсокорках, КиевЗа даними різних досліджень, узагальненими Стратегічною консультативною групою експертів, що консультує ВООЗ, після вакцинації двома дозами з інтервалом у 14 днів ефективність вакцини CoronaVac проти розвитку симптоматичної форми захворювання коливалась від 51% до 84%, ефективність проти госпіталізації сягала 100%.

Останнє дослідження 3-ї фази в Туреччині з інтервалом введення між дозами CoronaVac в 14 днів, опубліковане в липні 2021 року, виявило рівень сероконверсії, тобто вироблення антитіл, у 89,7%.

Отже, МОЗ рекомендує медикам, які щеплюють населення, запрошувати пацієнтів на отримання другої дози вакцини CoronaVac через 14 днів після першої. До того ж самі пацієнти теж можуть просити зробити друге щеплення через цей інтервал.

Нагадаємо, що CoronaVac — це інактивована вакцина, яка містить у своєму складі неактивний, “знешкоджений” вірус. Організм реагує на нього та виробляє імунітет.

Станом на 12 серпня вакциною CoronaVac/Sinovac Biotech щепили понад 1,22 млн українців.

Допоможіть своїм близьким записатися на щеплення проти COVID-19 та вакцинуйтесь самі. Деталі на сайті vaccination.covid19.gov.ua та за телефоном 0 800 60 20 19.

Міністерство охорони здоров’я

You may also like...