Незаконна реєстрація права власності на квартиру: приватному нотаріусу повідомлено про підозру

За процесуального керівництва Харківської місцевої прокуратури № 4 повідомлено про підозру приватному нотаріусу за фактом службової недбалості, що спричинила тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 367 КК України).

Як повідомив керівник місцевої прокуратури Володимир Купріянов, досудовим розслідуванням встановлено, що один з приватних нотаріусів Харківського міського нотаріального округу, неналежним чином виконуючи передбачені законом повноваження державного реєстратора, допустив службову недбалість.

При проведенні державної реєстрації права власності вказаною особою не проведено  перевірку відсутності зареєстрованих заяв про обтяження відповідного об’єкта нерухомості в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Внаслідок цього зареєстровано право власності на квартиру, яка була предметом шахрайства. Стосовно зазначеної квартири існували ухвала слідчого судді про накладення арешту в кримінальному провадженні, а також зареєстровано заяву про державну реєстрацію цього обтяження у відповідному Реєстрі.

У подальшому на підставі судового рішення скасовано державну реєстрацію права власності, проведену за добросовісним покупцем арештованої квартири, яка належить на праві власності іншій особі.
При цьому грошових коштів в сумі понад півмільйона гривень, сплачених покупцем, йому до цього часу не повернуто.

Досудове розслідування здійснюють слідчі Московського відділу поліції ГУНП в Харківській області.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від двох до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та зі штрафом від двохсот п’ятдесяти до семисот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або без такого.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Харківської обласної прокуратури

You may also like...