Прокуратура Черкащини відповідає на безпідставні звинувачення, які лунали в ході робочої наради за участі Президента України

31 липня 2019 року під час робочої поїздки Президента України Володимира Зеленського в Черкаську область у приміщенні обласної державної адміністрації лунали безпідставні звинувачення щодо неналежної роботи керівника прокуратури Черкаської області Сергія Овчаренка та очолюваного ним колективу.

Вказані надумані звинувачення висловлювали особи, які фігурують в ряді кримінальних проваджень, та систематично намагаються дискредитувати органи прокуратури.

Так, територіальним органом поліції в області здійснювалося досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом декларування недостовірної інформації депутатом Черкаської обласної ради М. в декларації особи, уповноваженої на виконання функцій місцевого самоврядування, за 2017 рік, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 366-1 КК України. Ним було приховано від декларування видатки на оплату пайового внеску в розмірі 994 тис 227 грн. Підслідність вказаного кримінального правопорушення визначено за Національним антикорупційним бюро України.

Також територіальним органом поліції в області розслідується кримінальне провадження за фактом декларування вказаною вище особою завідомо недостовірних відомостей в деклараціях за 2016 та 2017 роки, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 366-1 КК України. Цього разу в деклараціях не відображено наявність нерухомого майна, що перебуває в оренді, а саме земельної ділянки для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку площею 0,8 га, що розташована у місті Черкаси, та нормативно грошова оцінка якої становить 6 млн 745 тис 761 грн.

Крім того, правоохоронними органами області розслідувалось кримінальне провадження за підозрою міського голови м. Черкаси Б. у зловживанні своїм службовим становищем, що завдало збитки територіальній громаді в розмірі більш ніж 447 тис грн, та за фактом створення останнім штучних перешкод у роботі депутатів Черкаської міської ради, що полягало в несвоєчасному повідомленні про час та місце проведення 57 позачергового пленарного засідання 2-ї сесії міськради, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 1 ст. 351 КК України. На цей час розслідування зазначеного кримінального провадження здійснюється Національним антикорупційним бюро України.

Окрім цього, слідчим управлінням Головного управління Національної поліції в області розслідувалося кримінальне провадження за фактом незаконного збагачення Б. та подання ним завідомо недостовірних відомостей у деклараціях особи, уповноваженої на виконання функцій місцевого самоврядування, за 2016 та 2017 роки, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 368-2, ст. 366-1 КК України. У деклараціях міського голови м. Черкаси не відображено відомості про майно, а саме: автомобіль «LEXUS LX 570», квартиру загальною площею 142.9 кв м та нежитлове приміщення загальною площею 18 кв м.

Нещодавно у фігурантів зазначених вище кримінальних проваджень детективами Національного антикорупційного бюро України проведено відповідні обшуки.

Крім того, хочемо нагадати, що громадянин К., який виказував невдоволення роботою прокуратури області, також є обвинуваченим та підозрюваним у ряді кримінальних проваджень.

Зокрема: К. оголошено про підозру в скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 296 КК України, у кримінальному провадженні за фактом хуліганських дій та нанесення тілесних ушкоджень мешканцям с. Рацеве Чигиринського району Черкаської області під час зборів жителів села.

Також йому повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 296 КК України, за фактом грубого порушення громадського порядку, вчиненого групою осіб у розважальному закладі «Cherkassy Bierstube» в м. Черкаси. Досудове розслідування завершено скеруванням обвинувального акту до Соснівського районного суду м. Черкаси для розгляду.

Разом з цим, територіальним підрозділом поліції закінчено досудове розслідування в кримінальному провадженні за фактом спричинення легкого тілесного ушкодження особі, що мало місце на засіданні виконавчого комітету Черкаської міської ради, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 125 КК України, направленням стосовно К. обвинувального акту до суду.

Крім того, органом досудового розслідування К. підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого за ч. 1 ст. 294 КК України, у кримінальному провадженні за фактом організації масових заворушень, що супроводжувалися насильством над особою, погромами та опором представникам влади із застосуванням предметів, які використовувалися як зброя, а також активній участі у масових заворушеннях, що мали місце 09.03.2019 в центрі м. Черкаси, внаслідок чого тілесні ушкодження отримали 25 працівників поліції.

Звертаємо увагу, що дії зазначених вище осіб є заангажованими, направленими на дискредитацію керівництва та колективу прокуратури області і жодним чином не вплинуть на дотримання ними непорушних принципів законності та верховенства права.

Окрім того, у контексті безпідставних звинувачень щодо неналежної роботи керівника та колективу прокуратури Черкаської області, які були озвучені вчора представниками однієї з політичних сил під час робочого візиту Президента України Володимира Зеленського в Черкаську область, вважаємо за необхідне нагадати наступне.

Так, прокуратурою Черкаської області за результатами розслідування слідчим управлінням фінансових розслідувань Головного управління Державної фіскальної служби у Черкаській області скеровано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно 2 директорів черкаських приватних товариств і їх фактичного власника, який є депутатом Черкаської міської ради, за ч. 3 ст. 28, ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем); ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 212 (ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів); ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 366 (службове підроблення), ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) Кримінального кодексу України.

За ефективного процесуального керівництва прокуратури області слідством установлено, що керівники двох підприємств м. Черкаси, діючи під керівництвом їх фактичного власника (представник згаданої вище політичної сили), який створив організовану групу з метою вчинення злочинів, упродовж 2016-2018 років, шляхом видачі та використання завідомо підроблених офіційних документів про неіснуючі фінансово-господарські відносини, ухилилися від сплати податків на суму 4,6 млн грн.

Окрім того, вказані особи упродовж 2016 року, шляхом завищення вартості підрядних робіт із капітального ремонту об’єктів інфраструктури міста, заволоділи бюджетними коштами на суму 1,7 млн грн.

У ході досудового розслідування завдані державі завдані збитки в сумі 6,3 млн грн не відшкодовано, у зв’язку з чим судом задоволено клопотання прокурора та накладено арешт на майно вартістю 3,2 млн грн. Також в інтересах держави прокурором пред’явлено позови про стягнення 4,6 млн грн несплачених податків та 1,7 млн грн привласнених коштів.

Стороною обвинувачення буде забезпечено повний та неупереджений судовий розгляд з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до кримінальної відповідальності.

У той же час правоохоронними органами області розслідується ряд інших кримінальних проваджень щодо протиправної діяльності зазначених вище осіб, які будуть також закінчені направленням відповідних обвинувальних актів до суду, і саме тому така вчорашня їх поведінка не є випадковою, а лише примітивною спробою впливу на об’єктивність судового розгляду та досудового розслідування кримінальних проваджень.

Нагадаємо, відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

За матеріалами прес-служби прокуратури Черкаської області

Андрій Лисенко, речник ГПУ

You may also like...