Реєстр корупціонерів знову відкрили. У ньому – майже 27 тисяч порушників

Національне агентство з питань запобігання корупції після хвилі критики знову зробило реєстр українських корупціонерів відкритим.

Минулоріч реєстр корупціонерів оприлюднювало міністерство юстиції, а пів року тому це стало обов’язком НАЗК – відтоді реєстр не оновлювали. Останні дані там з’явилися 25 червня. Це викликало обурення у суспільстві, пише ГО «Український інтерес».

Картинки по запросу зарплата в конвертах

Наразі, коли інформація реєстру доступна, сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів “Опендатабот” підрахував кількість корупціонерів.

За новими даними у реєстрі 26 863 хабарники

У цьогорічних “трендах” серед корупціонерів порушення вимог фінансового контролю – 2 115 справи. На другому місці – пропозиція, обіцянка або надання хабара службовій особі – 154 справи та порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів – 88 справ.

У порівнянні з даними за 2018 рік, кількість правопорушень такого штибу дещо зменшилася – тоді нарахували чотири тисячі справ. Найменше корупціонерів упіймали 2016-го – дві тисячі осіб.

На “Опендатабот” нагадали, що людина, яка скоїла корупційне правопорушення, не може займати державні посади щонайменше упродовж трьох років. Коли термін закінчується, її обов’язково перевіряють. Тому в добу відкритої боротьби з корупціонерами, їхній реєстр має бути доступним кожному громадянину України.

You may also like...