ЄСПЛ посмертно присудив 15 тисяч євро довічнику Рафальському, визнавши катування поліцією

Європейський суд з прав людини визнав порушення державою Україна прав покійного Олександра Рафальського, засудженого до довічного ув’язнення.

Про це повідомляє  «Судовий репортер» з посиланням на рішення суду від 27 травня.

Суд встановив, що її Рафальського катували працівники поліції, аби вибити зізнання: лупцювали, били електричним струмом і душили.

Суд присудив 15 тисяч євро компенсації за рахунок держави.

Поки скарга перебувала на розгляді ЄСПЛ Рафальський у жовтні 2016-помер у Лук’янівському СІЗО за загадкових обставин. Розгляд продовжили посмертно за заявою матері в’язня Тамари Рафальської.

У 2004 році Рафальського засудили до довічного позбавлення волі за вбивство п’ятьох людей. Вирок базувався на свідченнях двох чоловіків, які нібито виступали співучасниками у вбивствах. У суді вони категорично відмовилися від своїх показань та заявили, що при затриманні їх катували. Не витримавши знущань, вони підписали всі документи.

Рафальський також провину не визнав і говорив про катування. 12 діб його як невстановлену особу тримали під вартою і в цей час проводили слідчі дії (обшуки, допити свідків). Рафальський говорив, що його били гумовими кийками, застосовували електричний струм, стріляли над головою сліпими набоями, вивозили до лісу копати собі могилу. Також йому зробили дві операції з видалення забійних гематом.

Правозахисники не раз говорили, що він невинен і зізнання у вбивстві з нього вибила поліція, щоб відібрати бізнес.

You may also like...