Юрист: законопроект «Про медіа» дозволяє суду блокувати сайти навіть без встановлення власника

Запропонована ще у листопаді ініціатива у вигляді чернетки від колишнього ген директора 1+1, а сьогодні народного депутат від Слуги Народу, 27 грудня 2019 року була реалізована та опублікована у проекті Закону України «Про медіа».

На прохання InternetUA законопроект «Про медіа» коментує Роман Падалка, юрист практики технологій, медіа та телекомунікацій, Juscutum. Далі – пряма мова експерта.

IMG_9446.JPG (145 KB)Обґрунтовуванням для цього законопроекту депутати вказали наступні причини: різне регулювання для медіа, що випускаються декількома формами, застарілість існуючого законодавства, неврегульованість деяких існуючих та необхідність захисту існуючого медіа простору від гібридної війни.

З метою створення єдиної, впорядкованої та взаємоузгодженої системи правових норм, спрямованих на регулювання правовідносин у сфері медіа, виконання Україною зобов’язань перед європейськими партнерами та імплементації норм європейського законодавства у національне законодавство України, передбачається втрата чинності Законів України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», «Про телебачення і радіомовлення», «Про інформаційні агентства», «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» та «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації». Також планується внесення змін до низки інших Законів та Кодексів України.

То що ж приніс нам цей Законопроект?! Почнемо з нової термінології, що з’явиться в законодавстві: «медіа», та його різновиди – «аудіовізуальне», «друковане», «онлайн-медіа» та інші. Частина термінів та понять у законопроекті мають застосовуватись у значенні, визначеному законами України «Про запобігання корупції», «Про радіочастотний ресурс України», «Про телекомунікації», «Про авторське право і суміжні права» та «Про інформацію».

Так як під дію законопроекту підпадає онлайн-медіа, то такі учасники ринку як соціальні мережі (YouTube, Facebook), а також будь-які суб’єкти, які викладають інформацію в публічний доступ – ЗМІ, блогери, іноземні та національні компанії, які транслюють свій продукт на території України (стрімінгові платформи, в тому числі Netflix, Megogo, OLL.tv та ін.) – також потрапляють під дію майбутнього закону.

Законопроект врегульовує не лише учасників, але й інформацію для поширення. Окрім стандартних характеристик інформації, забороненої до публікації, є декілька нових. Наприклад, заборона на виправдання окупації частини України, заперечення територіальної цілісності країни, заборона на позитивне зображення комуністичних діячів СРСР. Окремий розділ відведено питанню поширення інформації про країну-агресора. Так забороняється позитивне висвітлення діяльності органів влади держави-агресора. Інформація про їх діяльність повинна подаватися при дотриманні принципів об’єктивності та збалансованості.

Щодо покарання за порушення норм законопроекту – тут теж є нові санкції. Особливо вони стосуються онлайн-медіа, а саме: або оштрафувати на суму до п’яти мінімальних зарплат, або заблокувати медіа на рівні провайдера. Відбуватися блокування буде за рішенням суду, розгляд справи відбуватиметься за спрощеною процедурою і незалежно від того, чи встановлений власник того чи іншого сайту. Заблокованому сайту можна звернутися до Нацради, яка має право розглядати запит протягом 10 робочих днів. І якщо регулятор визнає порушення усуненими, то знову звертається до суду. І тільки після повторного рішення сайт буде розблоковано.

Законопроектом визначаються загальні вимоги до суб’єктів у сфері медіа, в тому числі вимоги щодо прозорості структури власності та контролю.

Прийняттям Законопроекту депутати бажають створити необхідні сучасні європейські умови для розвитку сфери медіа, реалізації права на свободу вираження поглядів, права на отримання різнобічної, достовірної та оперативної інформації, на забезпечення плюралізму думок і вільного поширення інформації, на захист національних інтересів України та прав користувачів медіа-сервісів, регулювання діяльності в сфері медіа відповідно до принципів прозорості, справедливості та неупередженості, стимулювання конкурентного середовища, рівноправності і незалежності медіа.

You may also like...