Збираємося в похід: секрети вибору туристичного спорядження

Якщо ми їдемо на море або за кордон, то можна не переживати, що забули щось необхідне, адже його можна придбати. А як бути в поході, де не має магазинів і торгових центрів? Якщо ви вперше збираєтесь в похід і хвилюєтесь, що могли щось забути, тоді вам обов’язково потрібно ознайомитись з рекомендаціями експертів.

Що потрібно взяти в похід?

Від правильного вибору речей для походу буде залежати його комфорт. Тому до цього питання варто відповідально поставитись. До загального списку речей входять: намети, спальні мішки, туристичні рюкзаки, одяг, взуття, предмети особистої гігієни, аптечка, їжа, вода, засоби безпеки та інші.

Що потрібно взяти в похід?

Фото: veliki.com.ua

Для того, щоб правильно зібрати похідний рюкзак потрібно дати собі відповідь на такі питання:

  • Куди я йду? Гірська це місцевість або лісова, рівнинна (степова, пустельна). Якщо гірська, то яка буде максимальна висота для ночівлі. Адже в горах вітряно, часто погода мінлива, і з набором висоти температура падає кожні 100 метрів набору висоти на 0,6 градусів Цельсія)
  • На скільки днів я йду? Якщо похід на 1-3 дні, то часто не треба брати багато запасних речей і швидше за все ви не підете далеко від того місця, звідки починали шлях. А збираючись в похід на 7-21 і більше днів, ви вже повинні розуміти, що частина основних речей, від яких залежить ваше здоров’я і безпека, повинні дублюватися: якщо речі промокнуть, необхідні запасні, на час, поки вони висохнуть. Зрозуміло, що передбачити на 100% погоду (особливо в горах) буде неможливо, але все ж приблизно загальну тенденцію можна спробувати спрогнозувати. Захист від вітру, дощу і холоду теж повинен бути. А в літню спеку потрібно захистити голову й тіло від спеки
  • Де я буду ночувати? Чи будуть це притулки (будиночки), де потрібен тільки килимок і спальник або це буде намет — ваш або напарника. Якщо намет, то, повертаючись до пункту номер один, треба розуміти тип намету (полегшений, звичайний, туристичний або для гір).
  • Що я буду їсти і як (на чому готувати)? Всі люблять смачно поїсти, але ніхто не любить нести важкий вантаж. Тому питання підбору їжі дуже важливий. Тут треба дотримати баланс між вагою, смаком, поживністю їжі. Плюс заздалегідь треба подумати про воду, а також, чи будете ви готувати на багатті, на пальниках, або ж взагалі будуть сухі пайки.

Вибір намету, туристичного рюкзака та спального мішка викликає найбільше труднощів, тому розглянемо це питання більш детально.

Як обрати намет і спальник для походу?

Як обрати намет і спальник для походу

Фото: veliki.com.ua

Перш за все вибір намету залежить від виду та тривалості походу, адже існують різні види наметів. Наприклад, трекінговий підійде для пішого походу без екстремальних умов, він недорогий і зручний в транспортуванні, кемпінговий – має тамбур і вікна, відрізняється великою вагою, а штурмовий – ідеальний варіант для гірського туризму та екстремальних умов.

При виборі намету потрібно врахувати такі показники:

  • Конструкція – потрібно враховувати особливості будови каркаса, міцність дна і тенту. Для походу в холодну пору варто вибирати двошарову конструкцію.
  • Матеріал, який має бути одночасно міцним і вологостійким.
  • Водонепроникність – для серйозних багатоденних походів показник повинен бути вище, оскільки маса тіла туриста чинить великий тиск. Намети з рівнем водонепроникності до 2000 мм підійдуть для ясної погоди, до 3000 – здатні витримати середній дощ і вище 3 тисяч готові до будь-яких пригод.
  • Місткість, яка буде залежати від кількості осіб, які планують піти в похід. 1 місцеві намети найлегші і комфортні, 3-х місцеві намети підійдуть для більше двох осіб, але вони за вагою будуть відчутні.
  • Вага-один з ключових параметрів, який вартий уваги перед покупкою намету. Він повинен бути не більше 1, 1 кг з розрахунку на одну людину.

Також має бути вентиляція для виходу вуглекислого газу. Розроблені навіть спеціальні мембранні моделі, для яких вікно зовсім не потрібно.

Спальник варто обирати під свої параметри в залежності від погодних умов походу. Не залежно від умов, туристу завжди потрібен комфорт і тепло ,тому спальник має бути містким, з надійної та водонепроникної тканини.

Секрети вибору туристичного рюкзака?

Важко уявити собі похід без рюкзака, тому ми допоможемо вам його обрати. Рекомендуємо почитати відгуки туристів та обрати перевіреного виробника. Найважливіший критерій – це об’єм рюкзака. Для піших походів потрібно шукати щось в районі 70-100 літрів. Жінки, як правило, ходять з рюкзаком не більше 40-70 літрів. – Для водних і лижних походів – 90-120 літрів, адже речей тут набагато більше. Якщо це похід на 2 дні, то підійде модель на 40-50 л. До інших секретів вибору відносяться:

  • Тканина рюкзака повинна бути міцною, а шви добре прошитими. Добре, коли дно з тканини кордура.
  • Швидкозйомний клапан краще, ніж пришитий до рюкзака.
  • Наявність додаткових кишень зручно, але, наприклад, бічні кишені можу заважати, якщо ви будете проходити крізь гущавину.
  • Нижній відсік з окремим доступом в нього для поділу внутрішнього простору.
  • Наявність захисного чохлу від дощу.
  • Бічні стропи-стяжки повинні бути такої довжини, щоб туди можна було покласти килимок або невеликий намет.
  • Вага сучасного рюкзака має бути не більше 2,5 кг.

Якщо туристичний рюкзак зібрано, не забудьте саме головне – взяти з собою в похід гарний настрій!

You may also like...