Держдеп США розпочав програму зі збору доказів воєнних злочинів Росії в Україні

США оголосили про нову програму з надання доказів, скоєних Росією військових злочинів в Україні.

Про це йдеться на вебсайті Державного департаменту Сполучених Штатів.

Держдепартамент США

Фото: Depositphotos

Так, у Держдепі оголосили про запуск програми “зі збору, аналізу та широкого поширення доказів скоєних Росією військових злочинів та інших злочинів в Україні”.

Програма, що отримала назву Conflict Observatory (Обсерваторія конфліктів), включатиме документування, перевірку та розповсюдження свідоцтв з відкритих джерел про дії російських військ “під час жорстокої війни, яку веде президент Путін”, йдеться в повідомленні Держдепартаменту для ЗМІ.

– Обсерваторія конфліктів аналізуватиме та зберігатиме загальнодоступну та комерційну інформацію, включаючи супутникові знімки та інформацію, що розповсюджується через соціальні мережі, відповідно до міжнародних правових стандартів, для використання у поточних та майбутніх механізмах підзвітності, – йдеться у повідомленні.

Там пояснили, що програма включатиме дотримання суворих процедур зберігання для майбутніх цивільних та кримінальних судових процесів у відповідних юрисдикціях.

Інформація публічно розповсюджуватиметься через онлайн-платформу, додається в заяві.

Держдепартамент повідомив, що програма є результатом співпраці з Esri, провідною компанією з виробництва географічних інформаційних систем, Лабораторією гуманітарних досліджень Єльського університету, Смітсонівською ініціативою з порятунку культури та PlanetScape Ai, а уряд США також надасть комерційні супутникові знімки для цих зусиль.

Держдепартамент заявив, що очікує на приєднання до програми міжнародних партнерських організацій. Звіти будуть доступні на сайті – ConflictObservatory.org

Раніше Міжнародний кримінальний суд оголосив про відправку в Україну 42 слідчих. // Факти ICTV

You may also like...