Колишньому «міністру оборони ДНР» Гіркіну повідомлено про підозру в порушенні законів та звичаїв війни

За процесуального керівництва Департаменту щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу Генерального прокурора громадянину РФ, ватажку одного з іррегулярних незаконних збройних формувань, контрольованих Російською Федерацією, колишньому так званому «міністру оборони ДНР» повідомлено про підозру у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 438 КК України).

Про це йдеться в повідомленні прес-служби  ОГП.

Крымские «откровения» российского военного преступника Гиркина

Підозрюваного оголошено в розшук, судом надано дозвіл на його затримання з метою приводу до суду для розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

У ході досудового розслідування встановлено, що у період з 17 по 19 квітня 2014 року підозрюваний, діючи за попередньою змовою групою осіб із підпорядкованими йому бойовиками, застосовуючи фізичне насильство, здійснював організацію пошуку та викрадення на території Донецької області патріотично налаштованих громадян України. У подальшому цих громадян проти їх волі переміщали до спеціально облаштованої будівлі на території м. Слов’янськ, де катували, наносили побої, спричиняли ножові поранення та застосовували інші насильницькі дії, спрямовані на спричинення сильних фізичних та моральних страждань з метою помсти за проукраїнську позицію.

На виконання наказів підозрюваного, підпорядковані йому бойовики умисно позбавили життя щонайменше трьох осіб, яких незаконно утримували та катували.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється Головним слідчим управлінням Служби безпеки України, оперативний супровід забезпечується Департаментом контррозвідки СБУ.

Відповідно до ст. ст. 27, 29, 32, 147 Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни від 12.08.1949 застосування до цивільного населення заходів спрямованих на завдання сильних фізичних страждань та заходів спрямованих на вбивство указаних осіб заборонено і, як наслідок, вчинення таких дій є серйозним порушенням Конвенції.

До вказаних злочинів давність не застосовується, що передбачено ч. 5 ст. 49 КПК України, Конвенцією про незастосування строку давності до воєнних злочинів і злочинів проти людства та Європейською конвенцією про незастосування строків давності до злочинів проти людяності та воєнних злочинів.

УК

You may also like...