СБУ викриває російських агентів: за провали звільнили начальника російського розвідцентру

Контррозвідники СБУ за останній час викрили низку агентів, які працювали на 316-й розвідувальний центр ГУ ГШ ЗС РФ. За провали в оперативно-службовій діяльності його начальника, капітана 1 рангу Петра Каменщикова, звільнено з посади, повідомляють у Службі безпеки.

316-й Центр російської військової розвідки дислокується у Новоросійську Краснодарського краю РФ. Його співробітники брали безпосередню участь в анексії Росією АР Крим 2014 року і спеціалізуються на проведенні розвідувально-підривної діяльності проти України. Також центр забезпечує розвідувальною інформацією окупаційні російські підрозділи на Сході України.

Як передає 5 канал, контррозвідники встановили, що Петро Каменщиков очолював розвідувальний підрозділ із 2012 року та організував системну роботу з вербування українських громадян. Вони поповнювали агентурні мережі для збору різнопланової розвідінформації, входили до агентурно-бойових груп для підготовки і проведення диверсій на території України.

Російські шпигуни
Російські шпигуниСБУ

Як повідомляють в СБУ, з 2014 року українська контррозвідка успішно працює над припиненням протиправної діяльності російської спецслужби через виявлення, затримання та притягнення до кримінальної відповідальності її агентів.

Так, під час обміну за схемою “35 на 35”, який відбувся 7 вересня 2019 року, до РФ було передано чотирьох викритих контррозвідкою та засуджених за державну зраду агентів 316 РЦ ГУ ГШ ЗС РФ:

Радіонова Антоніна Петрівна, 1969 р.н., громадянка України, військовослужбовець Нацгвардії України, затримана контррозвідкою восени 2017 року, засуджена за ч. 1 ст. 111 (державна зрада) КК України до 4 років позбавлення волі.

Російські шпигуни
Російські шпигуниСБУ

Кореновський Дмитро Євстафійович, 1972 р.н., громадянин України, затриманий контррозвідкою у червні 2018 року, перебував під слідством за ч. 1 ст. 111 КК України.

Російські шпигуни
Російські шпигуниСБУ

Федоров Віктор Андрійович, 1969 р.н., громадянин України, затриманий контррозвідкою в червні 2018 року, перебував під слідством за ч. 1 ст. 111 КК України.

Російські шпигуни
Російські шпигуниСБУ

Ломако Юрій Миколайович, 1961 р.н., громадянин України, колишній військовослужбовець ЗСУ, затриманий контррозвідкою у грудні 2018 року, засуджений за ч. 1 ст. 111 КК України до 5 років позбавлення волі.

Російські шпигуни
Російські шпигуниСБУ

За даними контррозвідки, керівника російського розвідувального підрозділу Петра Каменщикова, попри значний авторитет і позитивні відгуки керівництва, за очевидний провал було звільнено із займаної посади. Вирішується питання щодо притягнення його та інших співробітників центру, безпосередньо задіяних у розвідувально-підривній діяльності проти України, до кримінальної відповідальності за ст. 114 (шпигунство) КК України.

Нині один із кураторів українського напрямку 316 РЦ ГУ ГШ ЗС РФ, капітан 3 рангу Олексій Аненко,  вже отримав від СБУ підозру про вчинення цього злочину.

You may also like...