Ватажку російської банди на Донбасі повідомлено про підозру у порушенні законів та звичаїв війни

За процесуального керівництва Департаменту щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу Генерального прокурора громадянину України повідомлено про підозру у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Наразі його оголошено в розшук.

За даними слідства, підозрюваний був ватажком одного із іррегулярних незаконних збройних формувань, контрольованих Російською Федерацією, та жорстоко поводився із військовополоненими та цивільним населенням.

У ході досудового розслідування встановлено, що 9 червня 2014 року підозрюваний, діючи за попередньою змовою групою осіб із підпорядкованими йому бойовиками, озброєними вогнепальною зброєю, прибув на територію колишнього заводу ізоляційних матеріалів у м. Донецьку та організував захоплення без воєнної необхідності майна юридичних і фізичних осіб. Внаслідок таких дій власникам майна заподіяно значну матеріальну шкоду.

У подальшому в частині захоплених приміщень бойовиками було облаштовано так звану «в’язницю Ізоляція», у якій утримують та катують захоплених у полон українських військовослужбовців та осіб із числа цивільного населення.

Наразі судом надано дозвіл на затримання підозрюваного з метою приводу до суду для розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється Головним слідчим управлінням Служби безпеки України, оперативний супровід забезпечується Департаментом контррозвідки СБУ. Ім’я та прізвище терориста не повідомляється.

Нагадаємо, що коли біля аеропорту почалися справжні бої, а мародери розграбували супермаркет “Метро”, діяльність “Ізоляції” була припинена. 9 червня бойовики “ДНР” прийшли в культурний центр та оголосили, що збираються використовувати його для своїх потреб. Керував захопленням Роман Лягін, що іменував себе “міністром соціальної політики ДНР”.

Роман Лягін організовував незаконний референдум у Донбасі та захоплення фонду "Ізоляція"

Роман Лягін організовував незаконний референдум у Донбасі та захоплення фонду “Ізоляція”

Найбільша в Донецьку культурна інституція виявилася під загрозою знищення, а арт-об’єкти і особисті речі співробітників – в руках бойовиків, якими командував польовий командир по кличці Монгол. Тут же почалося мародерство.

У 2014 році російський телеканал «Дождь» показав інтерв’ю з командиром спецпідрозділу збройного угруповання «ДНР» із позивним «Монгол». Цей загін базувався на території захопленого в Донецьку арт-центру «Ізоляція».

Фотографія «Монгола» є і в базі даних сайту «Миротворець». Якщо вірити йому, то «Монгол» – це Слєпньов Станіслав Олександрович, мешканець Донецька. У 2015 році він очолював відділ економічних злочинів «міністерства держбезпеки ДНР» і був заарештований своїми ж за незаконне зберігання зброї.

У червні 2019 році Генеральна Прокуратура і СБУ повідомили про затримання Романа Лягіна. Справу мав розглянути Шевченківський суд міста Києва. Втім упродовж кількох місяців, з липня по грудень 2019 року, суд регулярно переносив слухання матеріалів та вчиняв перешкоди в реалізації потерпілим процесуальних прав. Наприкінці року нарешті відбулося засідання, за результатами якого рішення щодо підсудності справи судді делегували Верховному суду.

Затримали Лягіна у червні 2019 року.

У березні 2019 року в Службі безпеки спростували інформацію про те, що Лягін нібито здався за програмою спецслужби “На тебе чекають вдома”. Повідомлялося, що справа щодо заочного обвинувачення Лягіна у держзраді розглядається в суді.

У фонді  “Ізоляція” вважають, що відсутність прогресу у цій справі може сприйматися в “республіках” як поступова капітуляція українських інтересів. Представники  “республік”, дивлячись на кейс Романа Лягіна, розуміють, що їхнім колишнім поплічникам, які потрапили до рук українського правосуддя, нічого не загрожує, а отже можна далі тиснути на Київ і домовлятись про “мир” на вигідних для Росії умовах.

You may also like...