Військовий комісар підозрюється у примушуванні кримчан служити в Збройних Cилах держави-окупанта

Прокуратура АР Крим повідомила «військовому комісару міст Євпаторії і Саки, Сакського району Республіки Крим» про підозру у порушенні законів та звичаїв війни, що полягає у примушуванні осіб служити в Збройних Cилах держави-окупанта (ч. 1 ст. 438 КК України).

За даними слідства, підозрюваний, займаючи посаду начальника відділення Сакського військового комісаріату, після окупації півострову у 2014 році зрадив присязі на вірність народу України та перейшов на військову службу до армії держави-окупанта. Обійнявши посаду «військового комісара міст Євпаторії і Саки, Сакського району Республіки Крим» і водночас будучи «заступником голови призовної комісії», він організовував та безпосередньо брав участь у проведенні примусових призовних компаній цивільного населення окупованого півострова на строкову військову службу до Збройних Сил Російської Федерації.

Оккупация Крыма: Это были жуткие дни…

На території АР Крим та м. Севастополя, попри пандемію коронавірусної інфекції COVID-19, триває чергова незаконна призовна компанія, що ставить під загрозу сотні життів, хоча Російська Федерація, як держава-окупант, зобов’язана забезпечити захист прав людини на півострові. Нехтуючи рядом міжнародних зобов’язань, загалом окупаційна влада незаконно призвала на строкову військову службу вже близько 22 тисяч кримчан. Разом з тим, окупанти порушили близько 80 кримінальних справ відносно кримчан за «ухилення від служби». Покарання за цей злочин передбачає реальне позбавлення волі і у більшості справах вже винесені незаконні вироки.

Такі дії держави-окупанта є грубим порушенням міжнародного гуманітарного права. Зокрема, стаття 51 Конвенції про захист цивільного населення під час війни від 12.08.1949 року категорично забороняє державі-окупанту примушувати цивільне населення окупованої території служити в її збройних силах. Так само забороняється чинити тиск або вести пропаганду на користь добровільного вступу в армію, примушувати присягати на вірність державі-окупанту та переміщувати «призовників» за межі окупованої території.

You may also like...