Заочно повідомлено про підозру мешканцям тимчасово окупованої території за фактом фінансування ними терористів «ЛНР»

Прокуратурою Луганської області здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 110-2 КК України (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України, за попередньою змовою групою осіб).

Встановлено, що у жовтні 2015 року на тимчасово окупованій території Луганської області двоє громадян України створили «фінансовий центр» та зареєстрували його в так званих «органах влади» терористичної організації «Луганська народна республіка».

Вказана установа має 11 відділень та близько 200 платіжних терміналів на тимчасово окупованій території. Компанія надає послуги з грошових переказів та валютно-обмінних операцій на території «ЛНР». З отриманих грошових коштів клієнтів зловмисники регулярно та до теперішнього часу сплачують податки до так званого «бюджету ЛНР».

За даними слідства, діяльність організаторів комерційної установи спрямована на фінансування іррегулярних незаконних збройних формувань, озброєних банд та груп найманців, підпорядкованих окупаційній владі Російської Федерації, та сприяння функціонуванню самопроголошеного псевдодержавного утворення.

Таким чином, вказані особи обґрунтовано підозрюються у фінансуванні дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України (ч. 3 ст. 110-2 КК України). На даний час їм заочно повідомлено про підозру та оголошено в розшук.

Досудове розслідування триває. Встановлюються інші причетні до незаконних фінансових операцій особи.

Довідково: санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі строком від 6 до 8 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна.

Прес-служба прокуратури Луганської області

You may also like...