У Польщі відбулися нові протести після набуття чинності майже повної заборони абортів

Активісти оголосили, що мітинги продовжаться і надалі.

У Польщі 27 січня відбулися нові акції протесту у зв’язку з набуттям чинності майже повної заборони на аборти. Саме вчора рішення Конституційного трибуналу щодо обмеження причин для переривання вагітності було оприлюднено в офіційному журналі “Вісник законів”.

В Польше тысячи человек протестовали против запрета абортов | Новости из  Германии о Европе | DW | 24.10.2020Активісти оголосили, що масштабні акції заплановані і на четвер, пише CNN.

Питання абортів стало одним з найбільш дискусійних з моменту приходу до влади консервативної партії “Право і справедливість”.

Зміни в законодавстві забороняють робити аборт у випадках дефектів плоду і залишає право на переривання вагітності тільки після зґвалтування, інцесту або у випадку загрози життю і здоров’ю матері.

Конституційний трибунал залишив відкритою можливість регулювати деякі обставини, на які поширюється зміна закону. Депутат від “ПіС” Марек Сускі зазначив, що партія розглядатиме можливість дозволу абортів з дуже складними дефектами плоду.

“У випадках, коли плід не має шансів жити після народження, повинен бути вибір. Ми будемо над цим працювати”, – сказав Сускі.

Нагадаємо, що у жовтні Конституційний суд Польщі ухвалив рішення, яке фактично забороняє проведення в країні абортів. Судді визнали невідповідним конституції положення законодавства, яке дозволяло жінці перервати вагітність у випадку виявлення у плода невиліковної хвороби.

Цим положенням аргументували приблизно 98% абортів, які легально провели в країні минулого року.

Активісти і правозахисники, які протестували проти посилення законодавства, заявляють, що наслідком такого рішення конституційного суду стане подальше наростання в Польщі “абортного підпілля”, а жертвами нелегальних абортів можуть стати тисячі жінок.

Рішення Конституційного трибуналу спричинило багатотисячні протести, також критично до рішення поставилися у Європарламенті. Через масові мітинги рішення суду не публікували в офіційному вісникові, тож воно не було чинним. // LB.ua

You may also like...