Відома китайська тенисистка зникла після заяви про зґвалтування колишнім віцепрем’єром

Зірка тенісу, китаянка Пен Шуай зникла після того, як звинуватила колишнього віцепрем’єра Державної ради Китайської Народної Республіки Чжана Ґаолі в сексуальному насильстві.

Про це повідомило видання The Guardian.

One of the photos which were apparently posted on Peng’s WeChat social media account on Friday.

One of the photos which were apparently posted on Peng’s WeChat social media account on Friday. Photograph: @shen_shiwei, China state-affiliated media

Як сповіщалось, тенісистка Пен Шуай опублікувала звинувачення на офіційній сторінці в китайській соцмережі Weibo.

Через кілька хвилин після зізнання гравчині в інтернет-пошуковику Китаю було заблоковано і її ім’я, і слово “теніс”. Однак інформація встигла розлетітися Китаєм і загалом світом. У дописі жінка розповіла, що мала стосунки з колишнім віцепрем’єром Державної ради Китайської Народної Республіки Чжаном Ґаолі, які не завжди були за згодою й часом призводили до насильства.

Після цього Пен Шуай зникла. Через деякий час про долю Пен Шуай занепокоїлися її шанувальники, колеги-тенісисти та WTA.

У Twitter навіть з’явився хештег #WhereIsPengShuai (#ДеПенШуай), а 14 листопада WTA виступила з офіційною заявою, в якій вимагала гарантувати безпеку Пен Шуай і розслідувати висунуті нею звинувачення.

17 листопада китайський державний телеканал CGTN опублікував листа, якого начебто написала Шуай у відповідь на заклик до слідства:

“Що стосується останніх новин, які опублікували на сайті WTA, то їхній зміст я не підтверджувала, вони були опубліковані без моєї згоди. Твердження про сексуальне насильство не відповідають дійсності. Я не зникла, я у безпеці. Я просто відпочивала вдома, зі мною все гаразд. Якщо WTA опублікує ще якісь новини про мене, будь ласка, узгодьте їх зі мною”.

Однак є сумніви щодо правдивості написаного. Отже, ООН закликала владу Китаю надати докази місцезнаходження Пен Шуай.

“Важливо отримати правдиву інформацію про її місце перебування і стан здоров’я. Ми наполягаємо на проведенні прозорого розслідування заяв тенісистки про сексуальне насильство”, — заявила прессекретарка комісара ООН з прав людини Ліз Троессел.

Прес-секретар Білого дому Джен Псакі також закликала китайський уряд надати “незалежні підтверджені докази” місцезнаходження дівчини.

У відповідь на це головний редактор державної китайської газети Global Times, написав, що Пен перебуває у своєму власному домі “невдовзі” з’явиться на публіці.

“Останні кілька днів вона вільно перебувала у своєму будинку і не хотіла, щоб її турбували. Незабаром вона з’явиться на публіці та братиме участь у деяких заходах”, – написав Ху.

Крім цього були оприлюднені фотографії, які нібито опубліковані з акаунту тенісистки в соцмережі WeChat.

Букви

You may also like...