Селян висаджують у повітря! Знущання над людьми санкціоновано владою (фото)

Більше 300 мешканців села Верхівня Ружинського району на Житомирщині підписали звернення до усіх органів влади та правоохоронних структур з вимогою припинити роботи на місцевому гранітному кар’єрі.

3 вересня та 10 листопада минулого року тут сталося два вибухи, які, на думку селян, є несанкціонованими.Тетяна Петренко, яка очолює ініціативну групу селян, розповідає, що раніше цей кар’єр використовувався для потреб села та району. Навесні тут почали викачувати воду.

26 червня 2008 р. Житомирська обласна рада надала ТОВ «Верхівнянський гранітний кар’єр» для розробки родовища мігматитів, гранітів та гнейсів гірничий відвід, що за 600 м від межі села. Згідно з законодавством ця відстань має становити щонайменше 1,5 км. Однак неозброєним оком видно, що відстань між кар’єром та першим будинком становить від сили метрів 200.
3 вересня о 18.20 на кар’єрі стався перший вибух. Верхівнянці стверджують, що усе небо було вкрите жовтими хмарами, відчувався їдкий запах.

«Я злякалася, подумала, що це землетрус. За кілька хвилин збагнула, що на кар’єрі стався вибух, про який нікого не попереджали», – говорить Тетяна Петренко

Ще одна верхівнянка – Галина Долбіна – додає, що по городах будинків, розташованих поблизу кар’єру, від вибуху розліталося каміння, а худоба падала на землю. У деяких хатах навіть повибивало шибки. Жінка стверджує, що охоронці підприємства гримали на селян, щоб ті зачинялися в будинках і не виходили на вулиці.

Від «землетрусу», спровокованого 10 тоннами вибухівки, в радіусі 2,5 км постраждали всі оселі: на них з’явилися тріщини. Не витримала й сільська школа, якій наступного року виповнюється 100 років.

Після інциденту верхівнянці скаржаться на різку зміну артеріального тиску та болі в серці. Чоловік Тетяни Петренко Володимир виміряв радіаційний фон: зараз він становить 42 мікрорентгени на годину при нормі в 12

«Ті, хто живе ближче до кар’єру, у роті відчували смак солодкого. У всіх болить голова, бо постійно працюють «дробілки» і пищать машини», – говорить Долбіна.

4 вересня селяни зустрілися з сільським головою Анатолієм Гуменюком. На вимогу показати дозволи на вибухи той розводив руками. Вже за два дні, 6 вересня, відбулися збори села, де був складений протокол про закриття кар’єру.

Точкою кипіння став вибух вдень 10 листопада, на який запросили подивитися голів Ружинської райради та райдержадміністрації.
Цього разу прийшли й близько 70 верхівнянців, які знову вимагали дозволів на вибухи. Тим часом 20 охоронців кар’єру утворили живий ланцюг і накинулися на людей.

Тетяна Петренко згадує, що бійкою це було важко назвати. «Кого бити: старих та дітей? Ми попадали на землю, щоправда, одного все-таки відлупцювали», – розповідає вона.

Ця шарпанина відбувалася на очах районного керівництва і сільського голови. Проте вони не втручалися і ніяк не коментували інцидент. Селяни вважають, що реагуванням з боку високоповажних гостей на кар’єрі був приїзд карети «швидкої допомоги» та міліції через п’ять годин, коли всі розійшлися додому.

Слід сказати, що після вибуху 3 вересня при Ружинській районній раді було утворено тимчасову слідчу комісію, до складу якої увійшла Тетяна Петренко. Вивчивши документацію, Петренко висловлює сумніви щодо законності проведення робіт ТОВ «Верхівнянський гранітний кар’єр».

Занепокоєння верхівнянцыв викликає і те, що в користування товариства віддана дорога, яка з’єднує їхнє село з сусідньою Бистріївкою та пасовиськом.

«Вже зараз проблематично пересуватися цією дорогою до Бистріївки. Охоронці розвертають наших людей і наказують йти геть. Немає де пастися 150 коровам, бо усі відходи від виробництва висипаються прямо на пасовисько», – обурюється Петренко.

Установи, куди зверталася громада Верхівні щодо вибуху 3 вересня, надсилали однотипні відповіді: «Ситуація з’ясовується».

Остання відповідь надійшла з Державної інспекції з контролю за використанням і охороною земель 6 листопада 2008 р. Інспекція встановила, що з боку Житомирської облдержадміністрації наявні порушення земельного законодавства та вимагала розірвання договорів оренди земельних ділянок між Ружинською райдержадміністрацією та ТОВ «Верхівнянський гранітний кар’єр». Також підприємство зобов’язали у двомісячний термін відшкодувати витрати сільськогосподарському виробництву.


На фото  – по ночах та у день бурять скважини для вибухівки


Карта

В цих документах можна знайти багато різних порушень (найперше – вибухи повинні проходити на відстані не менш 1,5 км від села, а не близько 0,6 км (600 метрів – це по документах «підривників»; насправді відстань від межі кар,єру до межі села лише 80 метрів!; і таких порушень безліч).

  Природа, яку зруйнували, та машина з вибухівкою.


Охоронці кар,єру взялися за руки та почали відтіснювати та бити протестуючих селян на їх же городах (бо селяни стояли на городі, а не на території кар,єру). Причиною стало те, що підривникам було потрібно провести вибух за всяку ціну, хоча дозвільних документів на діяльність та проведення вибухових робіт у них не було, і немає!

Порода, яку викидає вибухами на поверхню, радиактивна! Радіація в БЕРах. В ренгенах це близько 75 мкР/годину.


На цьому фото – співробітники МЧС та МВС Житомирської області. На вимогу людей вони не перевірили документи у ТОВ «Верхівнянський гранітний кар_єр» на проведення вибухових робіт та дозвільних документів на діяльність ТОВ, а навпаки – допомогли провести вибух!

 

Тетяна, Житомирська область, читач «УК»

You may also like...