Що вони собі насудили: суддя Вищого господарського суду України Данилова Мальвіна Володимирівна

У листопаді 2016 року ЗМІ опублікували шокуючу новину про те, що під Києвом зловмисники увірвалися до будинку судді Вищого господарського суду Мальвіни Данилової, застосували силу до неї та її цивільного чоловіка і викрали 500 тис. дол. США. Пізніше, у коментарі журналістам, голова ради суддів Валентина Симоненко заявила, що це вже третє пограбування суддів протягом недовгого часу, і виною всьому – електронні декларації, які заповнили судді.

Саме з е-декларацій, на думку пані Симоненко, крадії дізнаються, яке майно та кошти можна викрасти у суддів.

Однак, справа пограбування судді Данилової не підтверджує версію Валентини Симоненко хоча б тому, що ані будинку, який було пограбовано, ані коштів, які було викрадено немає в е-декларації Мальвіни Володимирівни. Ми вирішили уважніше придивитися до судді Данилової, випадку з пограбуванням та пошукати, що іще може бути відсутнє в декларації пані Мальвіни.

Знайомтесь, суддя Вищого Господарського суду та кандидат на посаду судді нового Верховного суду – Мальвіна Данилова. Суддівську кар’єру пані Данилова розпочала 1999 року із призначення суддею Московського районного суду міста Харкова. У травні 2009 року Мальвіна Данилова переїздить до Києва, де її призначають суддею Київського апеляційного адміністративного суду. 2012 року постановою Верховної ради № 5012-IV Мальвіну Данилову обирають суддею Вищого Господарського суду України, де вона працює й нині.

Важливо зауважити, що Мальвіна Данилова ніколи не займалась бізнесом і не займала високооплачуваної посади. На початку 90-тих вона працювала юристом Харківського дошкільного дитячого будинку, а згодом, у 1993–1999 рр., працювала слідчим і старшим слідчим Орджонікідзевського райвідділу м. Харкова. 

Отже, розглянемо статки Мальвіни Данилової, яка практично усе професійне життя отримувала доходи лише із державного бюджету.

Розпочнемо із найцікавішого – будинку під Києвом, який і пограбували злочинці в листопаді 2016 року.

Будинок розташований в елітному котеджному містечку в с. Вишеньки, Бориспільського району Київської області. Він дійсно належить не Мальвіні Даниловій, а Кирилюку Руслану Івановичу.

У ЗМІ його називають особою, з якою суддя проживає у фактичних шлюбних відносинах.Якщо це правда, то Мальвіна Данилова мала би внести цей будинок у декларацію. Приховування майна, оформленого на цивільних дружину чи чоловіка, є найпоширенішою практикою ухилення від декларування. Тому новий закон передбачив обов’язок декларувати майно, навіть якщо шлюбні відносини та право користування майном не оформлені.

Аби перевірити, чи не порушила кандидат у Верховний суд законодавство про запобігання корупції, ми разом із членом Громадської ради доброчесності завітали до згаданого котеджного містечка. Охоронець одразу ж повідомив, що тут живе Мальвіна Данилова із Русланом Кирилюком. Іще до того ми були поінформовані сусідами судді, що цей будинок придбався за участі Данилової і вона постійно проживає у ньому із власником протягом щонайменше 4-х років.  Тобто, є усі ознаки фактичних шлюбних відносин. Проте у декларації п. Мальвіни ані чоловіка, ані будинку не вказано.

Згодом на нас вийшов сам власник будинку – Руслан Іванович. Підтвердивши, що Мальвіна Володимирівна проживає у нього 4-5 днів на тиждень, він зазначив, що їхні стосунки не мають характеру шлюбних. Також він запевнив, що грабіжники вкрали саме його кошти і що їх було не 500 000 дол., а не більше 200 000. Чи вірити цим твердженням – залишаємо на розсуд читачів. Ми не повірили.

Тепер кілька слів щодо самого Руслана Кирилюка, також цікавої особи. Справді великі заробітки він міг мати лише 2002-2007 рр., працюючи адвокатом. Уже з 2007 р. – він на державній службі. Був юристом у штабі Тимошенко, однак після її поразки на виборах 2010-го переметнувся у інший табір разом з Андрієм Портновим. Деякий час був його замом, згодом – головою Державної судової адміністрації протягом 4-х років. Щоправда, 21 січня 2014 року подав заяву на звільнення (мотивів звільнення ми не знайшли). Чи міг у 2010 році п. Руслан мати понад 200 000 дол. на купівлю цього будинку і ще мін. 200 000 дол. тримати готівкою вдома (яку викрали)? Питання залишається відкритим.

Тепер проаналізуємо те, що суддя задекларувала.

Згідно декларацій судді Данилової за 2013 та 2014 роки основним доходом Мальвіни Володимирівни є заробітна плата судді. Виключенням є 2015 рік, коли окрім заробітної плати суддя Данилова отримала також дохід від продажу майна.

Загалом, доходи є стандартними для середньостатистичного судді.

Єдиним членом сім’ї, якого Данилова вказала у декларації є її син – Максим Данилов 1992 року народження.

Із декларації Мальвіни Данилової випливає, що її син значно заможніший за неї. 2015 року, у віці 23 роки Максим заробив підприємницькою діяльністю 1 446 315 грн. Однак, такий дохід він отримав не одразу:  2013-го та 2014-го роках його заробітки були вдвічі скромнішими.

Чим же займається успішний молодий бізнесмен? Із відкритих джерел відомо, що він був студентом Національного університету «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого». Підприємцем він став уже у 18 років. Займався діяльністю посередників у торгівлі товарами широкого асортименту.

З сайту You control ми дізналися, що син судді є засновником відразу двох компаній – ТОВ "ЕТХОМ" та ТОВ "ТРІУМФ ЛЕКС".

При чому, керівником компанії ТОВ «ЕТХОУМ» (яка насправді є лаундж баром «At Home» в Харкові), син судді став у віці 19 років. І хоча вже 5 років Максим керує компанією, згідно декларації, ані заробітної плати, ані дивідендів від цього він не отримує.

Друга компанія ТОВ «Тріумф Лекс» займається діяльністю у сфері права, але і від неї він не отримує жодних доходів, принаймні, вони не відображені у декларації.

Проте, навіть не це у нас породжує сумніви у правдивості декларацій судді Данилової. Чомусь у всіх її деклараціях фірми сина жодного разу не згадуються. Хоча, згідно правил декларування, інформація щодо компаній, засновником яких є член родини декларанта, має бути зазначена в розділі «корпоративні права».

Враховуючи, що суддя Вищого Господарського суду має бути як ніхто обізнана у питаннях корпоративної власності, нас дуже дивує така «забудькуватість» Мальвіни Володимирівни.

Цікавим також є майно, яке Мальвіна Володимирівна все ж таки внесла до своєї декларації. Це:

– службова квартира площею 112 м2 в Києві,

– 3 земельні ділянки у Харківській області;

– 2 садових будинки у Харківській області площею 118 м2 та 32 м2;

– Парко-місце в Києві;

– 2 квартири площами 116 м2 та 379 м2 (!) в Харкові. Квартира площею 379 м2 є однією із рекордних за величиною, які ми бачили у суддів.

Квартира площею 379 м2 привертає увагу не лише розміром, але і місцем розташування – у центрі Харкова біля ботанічного саду.

Про цю вулицю та її мешканців журналісти робили окреме розслідування. Кожен мешканець цієї вулиці є дуже непростою, а головне – дуже небідною людиною. Вартість такої квартири, яка насправді є таунхаусом, варіюється в межах 325 000 – 500 000 дол. США.

Решта вказаної нерухомості не така вражаюча, але теж непогана.

Володіє сім’я Данилової також і дорогими автомобілями. Так, у власності самої Мальвіни Володимирівни Mercedes Benz E250 2011 року випуску. В 2011 році обійшлося подібне авто судді щонайменше 60 000 $.

Сину судді належить 2 автомобіля: Mercedes Benz E550 2008 року випуску, вартість якого на сьогодні складає щонайменше  25 000 $ та Subaru Impreza 2008 р.в. вартістю від 10 000 $. До речі, автомобіль Subaru Максим Данилов придбав у віці всього лише 18 років, що іще раз демонструє нам неабиякий талант та успішність сина судді.

Як бачимо, навіть походження задекларованого майна судді Мальвіни Данилової викликає багато питань, не говорячи вже про незадекларований будинок, яким вона користується, та компанії сина, які вона, очевидно, «забула» вказати у своїй декларації. Те, чи відповідає суддя Данилова вимогам нового Верховного суду, зовсім скоро вирішуватиме Вища кваліфікаційна комісія суддів та Громадська рада доброчесності. Ми ж переконані, що новий Верховний суд мають складати судді, репутація та джерела походження майна яких не викликають жодних сумнівів у суспільства.

Розслідування «PROSUD»

You may also like...