Обухівська трасса: купуєш елітну землю? Готуйся до війни з шахраями!

Обухівщина – передмістя Києва, земля багата мальовничими місцями, неповторними краєвидами, «віддає» максимум у комерційних проектах забудови. Напевно тому, вздовж Обухівської траси так багато ресторанів усілякої кухні, як «гриби ростуть» котеджні містечка та найдорожчі особняки. Але є і інша сторона медалі, також різнобарвна: на цих землях вже не рік точиться війна – війна за землю. Безліч порушень законодавства, судові спори, фізичне протистояння. «Подвійні» акти на ділянку, неправильно оформлені або видані з перевищенням повноважень документи не є поодинокими. Наприклад, відомі випадки, коли сільради відводили землю і дозволяли забудову ділянок за межами населеного пункту — на території, що перебуває в юрисдикції районної держадміністрації. Іноді людей обманюють брокери. Показують не ту ділянку, що продається, а ту, яка може влаштувати покупця, наприклад, біля річки або лісу.

Людина купує землю, починає на ній щось будувати, і лише потім з’ясовується, що за документами ділянка розташована в іншому місці. Наступна можлива проблема — перегляд місцевими радами своїх рішень. Приміром, сільрада ухвалює рішення про передачу землі у власність громадянину Н. Через деякий час вибирають новий склад ради, що скасовує рішення попередньої і віддає землю іншому користувачеві. У підсумку в двох осіб можуть виявитися держакти на одну й ту саму ділянку. І не даремно, влітку 2007-го з Обухівського райвідділу Держслужби земельного кадастру було вкрадено 11 тис. земельних держактів, електронний реєстр і реєстраційні книги.

От і у цій статті піде мова про один епізод з цієї «земельної» війни…

Наприкінці весни 2006 року нашому товариству запропонували придбати привабливу земельну ділянку в с.Підгірці з виходом на фасад Обухівської траси. Знаючи ситуацію навколо земель Обухівського району, до збору інформації щодо ділянки підійшли прискіпливо. Провели правовий аналіз наданих документів, зробили винос меж земельної ділянки в натурі за допомогою послуг місцевої землевпорядної організації ПП «Фокус-2002», перевірили відсутність застав, арештів, заборон, прав інших осіб, в Обухівському районному відділі земельних ресурсів взяли довідку про обмеження (обтяження).

Не полінились, зібрали інформацію щодо історії приватизації запропонованих ділянок у землевпорядника, в сільській раді, в Управлінні земельних ресурсів, Державному земельному кадастрі та навіть інформацію в прокуратурі і суді про наявність спорів про право власності на ділянку. Громадяни отримали у власність земельні ділянки на підставі рішень Підгірцівської сільської ради, технічна документація із землевідведення була належним чином оформлена. Начебто все гаразд – вирішили придбати ділянку. Заплатили немалу суму грошей, знову таки ж звернулись до тієї ж землевпорядної організації за складанням технічної документації із землеустрою та виготовленням Державного акту на право власності на земельну ділянку. Акт виготовлено, зареєстровано в установленому порядку в Обухівському районному відділі земельних ресурсів.

І от довгоочікувана мить – ми власники елітної землі. Попередньо ми вже мали варіанти розвитку ділянки, але захотіли отримати підтвердження або корегування своєї думки за допомогою фахівців. А тому, було запрошено міжнародного консультанта на предмет отримання аналізу найкращого і найбільш ефективного використання ділянки, розробки концепції проекту, аналізу економічної доцільності. Розпочато переговори з потенційними операторами об’єкту. Робота «закипіла». Та поки там здійснюється розробка концепції, проектування об’єкту, вирішили передати в оренду частину ділянки для торгівлі зеленими насадженнями товариству, що здійснює ландшафтний дизайн. В квітні 2007 року на ділянку було завезено «море» дерев, кущів, квітів, що коштують чимало, звичайно, уклали договір про охорону. Все йшло своєю чергою.

Аж ось, в ніч з 02.10.2007 року на 03.10.2007 року на земельну ділянку увірвались невідомі особи, які приставили до голови охоронця пістолет Макарова, зв’язали його і вивезли за сотню кілометрів в поле на Одеській трасі. Лише наступного дня попутними автомобілями охоронець зміг повернутися на місце події, але земельна ділянка та всі зелені насадження вже були захоплені невідомими особами. Негайно були подані заяви про розбійницький напад в райвідділ міліції і прокуратуру Обухівського району, але в порушенні кримінальної справи було відмовлено.

При цьому, працівники міліції не вжили жодного заходу щодо повернення майна його власнику та жодним чином не потурбували з питання надання пояснення осіб, які захопили ділянку. Разом з тим, майже щодня з 6 по 17 грудня 2007 року невідомі особи, які продовжували знаходитись на ділянці, вивозили зелені насадження. Негайно подавались заяви про викрадення майна у райвідділ Обухівського району, але працівники міліції знову таки ж або не приїжджали взагалі, або приїжджали через кілька годин після вивезення майна і не вживали жодних заходів до повернення майна та не опитували осіб, які преспокійно стояли перед очима представників міліції, а перед цим вивозили дерева.

Після цього бандитського захоплення землі ми довідались про існування інших «власників» землі «вельмишанованих» у Обухівському районі Олега Миколайовича Кравченка та Лариси Віталіївни Гутаревич. Виявляється, що в 2003 році рішенням виконавчого комітету Підгірцівської сільської ради, а інакше – одноособово її головою Гажаманом О.Ю., було відведено вже згадувану земельну ділянку громадянам Хильчукам, Гутаревичам, Іванову, Жигурській, Палієнко та видано їм Державні акти на право приватної власності на землю «старого» недійсного зразку, без кадастрових номерів.

В наступному право власності було «закріплене» судовим рішенням, яким в тому числі зобов’язано Державний земельний кадастр закріпити за ділянками кадастрові номери, потім перепродаж між собою, за результатом якого «покупці» отримали акти на право власності на землю вже дійсного зразку та з кадастровими номерами. Наступний крок рейдерства – скасування права законних землевласників в судовому порядку шляхом численних позовів до Обухівського районного суду Київської області, Святошинського районного суду міста Києва, Печерського районного суду міста Києва. Перша, апеляційна, касаційна інстанції задовольнили позови «землевласників». І начебто справа вже зроблена – перемога за рейдерством.

Навіть нас рейдери змусили сумніватись в своїй правоті: можливо саме ми отримали право власності з порушенням чинного законодавства и своїми діями перешкоджаємо реалізації цього права законним землевласниками. Вирішили перепровірити своє бачення закону, тож за роз’ясненням звернулись до Держземагенства і Міністерства юстиції України. Держземагенство надало відповідь, що «чинним законодавством не передбачене право сільської ради делегування, а виконавчого комітету сільської ради виконання функції вирішення питань регулювання земельних відносин, в тому числі надавати у власність громадянам земельні ділянки, що перебувають у комунальній власності територіальної громади». Міністерство юстиції надало аналогічну відповідь.

Тож виявляється законне право лише за нами. І дійсно, Верховний суд України скасував всю ланку незаконних рішень. Звернулись до органів внутрішніх справ, до прокуратури з заявою про порушення кримінальної справи. І 20.02.2008 року Генеральною прокуратурою України порушено кримінальну справу за фактами неналежного виконання службовими особами Підгірцівської сільської ради Обухівського району Київської області своїх службових обов’язків, за ознаками злочину передбаченого ч.2 ст.367 Кримінального кодексу України.

Не залишили осторонь уваги і ситуацію з захопленням ділянки в жовтні 2007 року. Хоча і змушені були писати скарги на незаконне рішення про відмову у порушенні кримінальної справи протягом двох місяців до всіх вищестоящих органів, але 13.12.2007 року Генеральною прокуратурою було порушено кримінальну справу за фактом незаконного позбавлення волі.

Погрози зброєю, фізичне насильство, підкуп – ось знаряддя, яке використовується виконавцями «власників» землі О.Кравченка та Л.Гутаревич. Тож, порушені кримінальні справи ще не останні…

Сьогодні горе-«землевласники» бачать, що їх справи з позбавлення права законних землевласників йдуть вкрай погано, а тому вирішили, незважаючи на накладений арешт, продати ділянки.

Так от, ця стаття є великим привітом тим поважним громадянам, які приймуть рішення про придбання земельної ділянки навпроти ресторану «Танжер» в селі Підгірці Обухівського району, з інформацією про те, що ті особи, які набули своє право власності на законних підставах, не відступляться жодного кроку назад в свої намірах відстояти верховенство права.

Іван Корабльов

You may also like...