Чехия как «прачечная» краденых автомобилей

Именно в Чехии и именно Oktavia или BMW может получить совершенно новое «жизнеописание» и направиться, скажем, в Украину, где факт кражи никто не разоблачит. В исполнении чешских преступников поддельные документы почти ничем не отличаются от оригинальных.

У ході безпрецедентної за своїм масштабом операції «Чистка» чеська поліція днями виявила близько двох тисяч підроблених документів. Найчастіше – у таких автомобілів, як Škoda Oktavia та BMW X5. Наявність нелегального технічного паспорта означає, що власник володіє краденим майном, а таке майно поліцією негайно вилучається.

«Компенсації закон не передбачає, – пояснила Deutsche Welle речниця полцейської президії Яна Рослерова, – Ошуканий власник може позиватися з тим, хто йому крадене авто продав, але…».

Отримати відшкодування від особи фізичної практично неможливо: вона пошлеться на «незнання», а від особи юридичної – шанси мінімальні: комісійники пильно стежать, щоб угода купівлі-продажу не мала небезпечних зачіпок.

«У нас вивезене з-за кордону авто не перевіряється, як це заведено в більшості країн ЄС, на автентичність, а отдже Чехія і заживає сумної слави як «пральня» крадених автомобілів», – каже Рослерова.

З ким автоінспектори

У Чехії хочуть посилити боротьбу з автозлочинністю

Саме в Чехії та сама Oktavia чи BMW може дістати цілком новий «життєпис» і попрямувати, скажімо, в Україну, де факту крадіжки ніхто вже не викриє. У виконанні чеських злочинців підроблені документи майже нічим не відрізняються від оригінальних.

На високе технічне забезпечення автомобільної мафії звертає увагу начальник Управління у боротьбі з організованою злочинністю Роберт Шлахта і планує створити спеціальний відділ, чию діяльність буде спрямовано виключно на боротьбу з автозлочинністю.

А тим часом фахівці Управління вже почали навчати службовців дорожніх інспекцій тонкощам розпізнавання фальшивок. «Знаменно, що серед двох тисяч виявлених поліцією підробок є і вкрай примітивні, й дивно, що цього не помітили в інспекції…», – каже Мартін Пайер з товариства Cebia, яке захищає права споживачів.

На питання, чи можна припускати, що з автомобільною мафією співпрацюють люди з дорожніх інспекцій, Роберт Шлахата відповів. «Не виключаю такого. Досить часто вивезений з Австрії або з Німеччини транспортний засіб реєструється під документи, де невідповідність видно неозброєним оком. Але злочинні наміри того чи іншого урядника ми мусили б довести конкретними фактами».

Як повідомила газета Lidové noviny, під час операції «Чистка» було затримано кількох чеськобудєйовицьких інспекторів. «Не можу ні потвердити, ні заперечити, – прокоментував повідомлення речник місцевої поліції Їржі Мацнер. – Слідство триває, і будь-яка попередня інформація могла б зашкодити його результатам».

Дешево та не сердито

Доля вилученої поліцією машини вельми непевна. За даними товариства Cebia, воно зрідка повертається до законного власника. Скільки було повернуто за то чи той термін? Такої статистики чеська поліція не має.

За словами Яни Рослерової, відомі випадки, коли вкрадене в Німеччині, наприклад, авто, на яке пізніше наклала арешт чеська поліція, перебирала страхова компанія, яка вже виплатила компенсацію власникові. «У Чехії небезпека є особливо великою. Уживаних чехи купують в чотири рази більше, ніж нових. Безперечно, поки існує автомобільна мафія, невинні люди й далі потерпатимуть», – каже Шлахта.

Lidové noviny оприлюднили листа одного з таких потерпілих. Він пише, що мав би позиватися не з шахраями, а з державою, яка стягає чималі гроші за реєстрацію вживаного автомобіля, але не може гарантувати «чистоти» його походження.

Автор Микола Шатилов, Deutsche Welle

You may also like...