Жадібний ЄДАПС наживається на українцях

«Україна кримінальна» вже повідомляла, що керівництвом приватного консорціуму ЄДАПС у поточному році було збільшено вартість закордонного паспорта на 350 відсотків – з 40 до 150 гривень, а у жовтні воно дійшло згоди з керівництвом МВС України про стягнення з громадян України від 345 до 520 гривень та оплату йому послуг за прискорене виготовлення бланків таких паспортних документів та їх персоналізацію.

Мабуть, тільки в нашій країні приватна структура-присоска, яка не має власних потужностей для виготовлення та персоналізації закордонних паспортів (бо замість неї це здійснюють державні підприємства «Поліграфічний комбінат «Україна» та «Державний центр персоналізації документів»), диктує громадянам України цінову політику.

В чому ж полягає реальний внесок консорціуму ЄДАПС у процес виготовлення та персоналізації таких паспортів? Одно з комерційних підприємств, що входить до складу ЄДАПС, виготовляє з полікарбонатного матеріалу, який імпортує з Німеччини, полікарбонатну сторінку і передає її до Поліграфкомбінату «Україна», який безпосередньо виготовляє бланк закордонного паспорта – для вшивання до цього бланку. От і все. Участь консорціуму в виготовлення закордонного паспорта громадянина України обмежується ТІЛЬКИ цим.

Тож чому структура-присоска посіла монопольне становище у паспортній сфері, чому має право і нахабство правити з українців ціни, несумісні зі здоровим глуздом та інтересами держави та її громадян?

«Україна кримінальна» у своїх попередніх публікаціях «За що МВС поважає «ЄДАПС» та «Закордонний паспорт для українця стає золотим» детально висвітлила хронологію дій керівництва МВС, консорціуму ЄДАПС та його лобіста, народного депутата України Василя Миколайовича Грицака щодо запровадження схеми, за якою ЄДАПС набув центрового значення у царині виготовлення закордонних паспортів для громадян України. Схеми, що має відверто корупційні ознаки.

Головні дійові особи в цій паспортній оборудці продовжують удавати, що нічого неправомірного не відбувається і навіть не намагаються змінити визначені ними правила гри. ЄДАПСу навіть створюються умови скубнути з громадян грошенят де тільки можна. Окрім захмарної вартості безпосередньо паспортного бланка. Так, в Міжрегіональному центрі видачі паспортних документів, що на вул. Саксаганського, 4, з дозволу МВС України розташований касовий пункт ВАТ «Комерційного індустріального банку», який є структурним підрозділом консорціуму ЄДАПС. Що найцікавіше, необхідного за законом дозволу Фонду державного майна на розташування касового пункту на комунальній території немає. Все відбувається, так би мовити, полюбовно, «за згодою сторін» – МВС та ЄДАПС. Річ в тім, що начальником Департаменту Державної служби охорони МВС України за збігом обставин є брат Василя Грицака – генерал-майор міліції Віталій Грицак. От він і дозволив, без всякого ФДМ. А нащо йому ФДМ?

Пункт розміщений, так би мовити, для зручності клієнтів – щоб людям не доводилось бігати в пошуках місця, де б сплатити необхідні платежі. І все було б чудово, якби не вартість послуг цього банку за переказ грошових сум. При сплаті громадянами передбачених платежів банк бере комісію значно вище ринкової, яка майже дорівнює деяким платежам.

Тим більше такий самий пункт того самого банку і з тими ж самими тарифами за свої послуги ЄДАПС розмістив і в Міжрегіональному центрі видачі паспортних документів, який, на його прохання, розташований на території цієї приватної структури в Бортничах.
Одну з наших попередніх статей було завершено словами Альберта Ейнштейна «Жодну проблему неможливо вирішити на тому самому рівні, на якому вона виникла». Та, мабуть, і не варто очікувати від головних дійових осіб в цій паспортній оборудці, оскільки скидається на те, що вони самі зацікавлені в існуванні цієї схеми.

Але в Україні, сподіваємося, є інші владні інститути, спроможні втрутитися в цю ситуацію і змінити її.

Статті «України кримінальної» знайшли своє продовження в публікаціях «Юридичної газети» та інших друкованих засобах масової інформації, привернули увагу ряду народних депутатів України, зацікавився цими питаннями і Урядовий уповноважений з питань антикорупційної політики.

Ми маємо у розпорядженні копію звернення народного депутата України Ляпіної К. М. до Голови Служби безпеки України Наливайченка В.О. щодо організації роботи керівництва МВС України та консорціуму ЄДАПС, за якою не забезпечуються державні інтереси, вибудовуються корупційні схеми, нераціонально витрачаються бюджетні кошти.

 

 

едапс-1

едапс-2

едапс-3

За нашою інформацією, подібне звернення народного депутата України надіслане і міністрові внутрішніх справ Луценку Ю.В.

Факти і запитання, які містяться у цьому депутатському зверненні, маємо надію, привернуть увагу і Генеральної прокуратури України.

Консорціум ЄДАПС своїми заявами, його придворний медіаресурс «Багнет» – своїми публікаціями, Грицак В.М. – численними депутатськими зверненнями намагаються відволікти увагу пересічних громадян та чиновників від дутих можливостей цієї господарської структури у сфері виготовлення та персоналізації закордонних паспортів. Натомість вони намагаються у будь-який спосіб, не гребуючи прямими наклепами та брехнею, звинуватити високопосадовців у розкраданні бюджетних коштів для створення паралельного Державного реєстру виборців та фальсифікації результатів виборів президента. Ця ахінея навіть не потребує коментарів, достатньо прочитати Закон України «Про Державний реєстр виборців».

Попри те, що консорціум ЄДАПС торпедує керівництво держави відкритими листами про нібито перешкоджання його роботі, його сайт «Багнет» створює ілюзорну стурбованість Грицака В.М. щодо захисту державних інтересів у паспортній справі, жодного спростування наведених реальних фактів існування схем з корупційними ознаками, які застосовуються при співпраці керівництва цієї господарської структури з керівництвом МВС України, з їх боку не наведено.

«Україна кримінальна» продовжує відслідковувати ситуацію та реакцію контролюючих органів на безпрецедентне і, вже зрозуміло, необґрунтоване консорціумом ЄДАПС підвищення вартості виготовлення бланків закордонних паспортів та їх персоналізацію.

Ці витрати несуть громадяни України, що звертаються за отриманням таких паспортів, і їх безпідставне подорожчання стимулює значне соціальне напруження та невдоволення владою. Але секретаріат президента та Кабінет міністрів України жодним чином поки що не відреагували на ситуацію щодо нестриманого зростання для людей закордонних паспортів.

Владо, ти де?

Сергей Никонов, специально для УК»

You may also like...