Львів кримінальний: ОПГ тероризують лідера партії

Голову незалежної профспілки таксистів України, львівського обласного осередку партії «Наша партія» Зіновія Запотічного впродовж кількох місяців тероризує відоме львівське злочинне угруповання, з метою заволодіння його автобізнесом. Після погроз, залякування і викрадання помічника голови партії Ігоря Саврія, вимагачі перейшли у наступ, оскільки профспілчанські лідери звернулися зі заявами у правоохоронні органи. Після цього, напрочуд оперативно бандити організували черговий акт залякування. Що відбувся 10 грудня, поблизу офісу партії, що в будинку культури підприємства «Сільмаш» на вул. Городоцькій. Там, із невідомих причин спалахнув автомобіль «Рено Вел Салтіс». Пригода трапилась ввечері, коли Запотічний разом із І.Саврієм зайшли в офіс, аби скоригувати свої заяви на ім’я найвищих посадових осіб держави, які, після узгодження з головою хмельницького осередку партії, мали везти у Київ. Однак, мандрівку у Хмельницьк і Київ довелось відкласти, оскільки транспортний засіб було знищено вщент, і відновленню він не підлягає.

Пан Зіновій розповів, що він очікував якогось нападу, але щоб такого зухвалого!

Причину розправи він вбачає у невдалій спробі контролю його активів, та намаганні перехопити автомобільний бізнес. Ще у липні цього року він відмовився від послуг із «кришування» своєї комерційної та політичної діяльності, що йому тривалий час надавало злочинне угруповання . Спробу «самостійного плавання» лідер банди сприйняв у багнети.

Ситуація загострилася, коли 28 листопада зловмисники викрали його помічника, Ігоря Саврія. Коли мужчина вийшов до смітника аби винести зайве із свого помешкання на вулиці Шараневича, невідомий молодик, котрий позаду нього прямував до смітника вдарив його чимось по голові, а ще двоє підоспілих зловмисників накинули на голову жертви куртку. Викраденого запхали у машину і вивезли в якийсь будинок за містом. Там його протримали кілька діб, били, переконували вмовити Запотічного переписати свій бізнес на одного відомого злочинного авторитета. Щоб мужчина передав вимоги за адресою, його відпустили.

Довідавшись про обставини викрадення, лідер партії та його помічник-потерпілий одразу написали заяву про вимагання, викрадення й погрози у правоохоронні органи Львівщини. Реакція міліції. за словами потерпілих, їх приголомшила – заяву просто «футболили» з райвідділу в УБОЗ, звідтам у прокуратуру, згодом до дільничного, й т.інш. Тому виникла потреба негайного збору активістів та членів партії, аби виробити стратегію подальших дій із опору злочинним зазіханням. І одно партійці вирішили порадитися щодо подальших дій, а також того, як вийти на найвище керівництво правоохоронних органів держави, бо у Львові, хоч і знають про злочинне угруповання, котре тисне на підприємців, однак припиняти свавілля ніхто не збирається…

У злощасний вечір Зіновій Запотічний та його поплічник Саврій мали вимандрувати у Хмельницьк до голови тамтешнього осередку партії .До візиту майже все було готово, залишалося ще скорегувати тексти заяв. Задля цього, прихопивши попередньо дискети, однодумці піднялися в офіс, де секретар, під їхню диктовку вносила певні корективи у текст. Аж раптом із знадвору, де було припарковано авто пролунав звук, схожий на вибух. Підбігши до вікна він побачив яскраве полум’я на місці полишеної іномарки.

Усі кинулися на вулицю, але підійти до палаючої машини, аби спинити самотужки вогонь було неможливо – раз-по раз у машині лунали неголосні вибухи. Прибулі на місце пригоди пожежники локалізували пожежу, однак з машини уцілів лише кузов. За викликом прибули й правоохоронці, котрі не спромоглися на щось більше, як відібрати заяву у потерпілого. На відміну від працівників внутрішніх органів, співробітники УСБУ виявили неабиякий хист, зауваживши, що неподалік місця пригоди зі салону іномарки невідомі особи ведуть спостереження за сполоханою юрбою «ДАІшників», «МНСників», і потерпілих, котрі оглядали обгорілу машину. Підкравшись тишком до підозрілого автомобіля, працівники УСБУ зажадали від мужчин документів. Заскочені зненацька, спостережники різко рушили з місця, й мало не збивши з ніг оперативників, рвонули із місця, таранячи поруч припаркова ну машину.

Оговтавшись від такої зухвалості, «есбеушники» кинулись навздогін. Орієнтування на темно зелену «Шкоду» із номерами ВХ5268 АР одразу поступило на пульт чергового ДАІ , і в області було оголошено спец операцію «Перехват». Зусиллями працівників таксопарку машину вдалося виявити доволі швидко. Спочатку було організовано супровід із таксі, а згодом і погоню. Зловмисники безперешкодно минули пост ДАІ на Виннківській кільцевій дорозі й вирвались із міста у напрямку Золочева. Через півтори години їх вдалося надолужити поблизу Золочева. Затиснені між машинами працівників УСБУ й ДАІ, втікачі змушені були зупинитись.

Поквапом, один із молодиків, котрий був у салоні висипав на мокрий асфальт який білий порошок, схожий на героїн. Водія взяли «чисто». А от під час огляду салону та багажника «Шкоди» правоохоронці виявили кастет, меч, бити. Затриманих було доставлено в Золочівський райвідділ міліції, де оформили протокол щодо вчинення опору працівникам УСБУ.

Виявилося, що у Львів навідалися непрошені гості-гастролери із Хмельницька. Одного із них, грузина, раніше було засуджено за зберігання гранати. Під час перевірки особистих даних затриманих виявилося, що брат одного з них є офіцером Львівського прикордонного загону. Процедура оформлення зловмисників зайняла півночі.

Відповідаючи на запитання щодо мети приїзду на Львівщину та можливої причетності до знищення автомобіля відомого львівського громадського діяча, раніше засуджений молодик зазначив наступне : «Мій друг попросив супроводжувати його в поїздці у Львів, де він мав зустрітися з братом. На вулиці Городоцькій , поблизу палацу культури підприємства «Сільмаг» вони опинились випадково, так як заблукали й вирішили зупинитись на кілька хвилин, аби по телефону довідатись шлях до місця зустрічі. Друг кудись виходив на кілька хвилин чи у справах, чи то в туалет. Жодних протиправних дій вони не чинили, тому перестрашились, коли їх оточили працівники СБУ й попросили вийти з машини. Друг, який був за кермом, рвонув і вони почали втікати»…

Звісно, версія затриманих буде ретельно перевірятися. У них вилучили мобільні телефони, одяг, щоб встановити причетність чи не причетність непрошених візитерів до виконання замовлення щодо знищення машини п. Запотічного. Те, що потерпілий збирався у Хмельницьк, й те, що затримані виявились хмельничанами випадковим збігом обставин важко назвати. Та й хіба у гості бо брата везуть засоби нападу, такі як кастет і металеві бити?

Відповідь на ці запитання повинно дати слідство. Тим часом, стало відомо, що потерпілі найняли охорону й звернулися таки до найвищих керівників правоохоронних органів держави із заявами про зухвалість львівських бандитів, яких тривалий час поспіль не здатна подолати місцева міліція.

Ірена Тєршак, спеціально для “УК”, Львів

You may also like...