Site icon УКРАЇНА КРИМІНАЛЬНА

Закарпатську полонину Боржава захищено від незаконної забудови вітряками

Прокурори Закарпатської обласної прокуратури у судовому порядку захистили понад пів сотні земельних ділянок загальною площею більше 42 га на полонині Боржава та не допустили неправомірне будівництво там вітряків.

Цього вдалося досягнути завдяки співпраці зі львівськими прокурорами, а також спільній роботі з активною громадськістю, яка відстоювала збереження унікального ландшафту на всіх етапах.

За апеляційною скаргою прокуратури Західний апеляційний господарський задовольнив позов у повному обсязі та скасував попереднє рішення суду першої інстанції.

Наразі суд визнав незаконними рішення про зміну у 2017-2018 роках регіональним Держгеокадастром цільового призначення земель і надання їх в оренду ТОВ для будівництва та експлуатації будівель і споруд об’єкту енергогенеруючого підприємства. Також визнано недійсними договори оренди.

Окрім цього, прокуратура в суді наголошувала на тому, що під час передачі ділянок в оренду державний орган не врахував відсутність обов’язкової оцінки впливу на довкілля та природоохоронну цінність цих земель.

Землі розміщені у межах Смарагдової мережі (Emerald Network), що знаходиться під охороною Бернської конвенції про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі 1979 року. Збереження цих територій є зобов’язанням України перед Радою Європи в рамках Бернської конвенції й Європейським Союзом в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Захист полонини Боржава у суді тривав із кінця 2020 року. Тоді обласна прокуратура заявила позов в інтересах держави до ГУ Держгеокадастру у Закарпатській області та товариства.

У березні 2024 року Господарський суд Закарпатської області відмовив у задоволенні позову. Відстоюючи свою позицію щодо захисту цінних земель, прокуратура оскаржила судове рішення в апеляції.

Зауважимо, що в умовах війни, коли країна-агресор безжалісно знищує довкілля і вчиняє екоцид, збереження природи від згубного людського впливу набуває ще більшої значущості та залишається пріоритетом у діяльності прокурорів.

Офіс Генпрокурора

Exit mobile version