Site icon УКРАЇНА КРИМІНАЛЬНА

Адвокат, задіяний у продажі немовлят за кордон за схемою сурогатного материнства, отримав умовне покарання

Оболонський районний суд міста Києва затвердив угоду стосовно адвоката звинуваченому в вербуванні людини з метою експлуатації, вчиненому злочинною організацією.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 5 вересня.

У 2020-2021 роках «Медичний центр «Сніжана» в інтернеті пропонував українським жінкам додатковий заробіток через участь у програмі комерційного сурогатного материнства.

Клієнтами центру були чоловіки-іноземці, які перебувають в одностатевих відносинах, громадяни країн, у яких сурогатне материнство заборонене.

У схемі брав участь адвокат, який разом із перекладачем переконував іноземного клієнта у законності цієї процедури і та після народження дитини обіцяв підготувати необхідний пакет документів для вивезення немовляти за межі території України.

Послуги сурогатного материнства надавали громадянки України в тяжких життєвих обставинах. Винагорода сурогатної матері становила 12-14 тисяч євро і більша частина цієї суми, а саме 9 тисяч євро, видавалася після народження дитини. Хоча іноземеці сплачували суттєво більше  по 48 тисяч гривень, один клієнт заплатив 50 тисяч і ще один  60 тисяч євро.

Адвокат, задіяний у цьому бізнесі, уклав угоду про визнання винуватості. Він не є організатором злочинної організації і надав викривальні покази щодо дій інших її учасників зобовʼязується у майбутньому співпрацювати зі слідством. Адвоката засудили до 5 років позбавлення волі умовно, звільнивши з іспитовим строком 3 роки. Відомо, що свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю йому в вересні 2002 року видала Рада адвокатів Харківської області.

Раніше аналогічну угоду суд затвердив стосовно жінки, яка була менеджером програми сурогатного материнства «Медичного центру «Сніжана» і консультувала майбутніх сурогатних матерів, складала договори про виношування дитини та ін.

У вироку йдеться про десять епізодів сурогатного материнства за період із 2020-го по червень 2022 року. Одного разу новонароджена двійня померла і сурогатна матір не отримала обіцяних коштів. Замовниками були девʼятеро громадян Франції і один громадянин Італійської Республіки. В обох цих країнах сурогатне материнство заборонене.

У разі виникнення спорів учасники злочинної організації тиснули на жінок і погрожуввали їм штрафами й примусовим перериванням вагітності, що спричинило б для здоровʼя сурогатної матері тяжкі і незворотні наслідки, враховуючи строки перебігу вагітності.

В одного з клієнтів на кордоні дитину вилучили працівники ГУНП у Львівській області. Причиною стало те, що громадянина Франції не було вказано батьком у свідоцтві про народження дитини.

Іншим разом громадянин Французької республіки вирішив самостійно зареєструвати двійню, народжену внаслідок процедури штучного запліднення. Але його дії були викриті працівниками РАЦС, які викликали поліцію і немовлят вилучили.

Exit mobile version