Site icon УКРАЇНА КРИМІНАЛЬНА

ДБР почало розслідувати джерела витоку опублікованих Соколовою документів щодо “вагнергейту”

Відкрито провадження за розголошення державної таємниці.

Державне бюро розслідувань почало перевірку джерел витоку документів щодо діяльності спецслужб у так званій справі “вагнерівців”.

Фото: Макс Требухов

У пресслужбі ДБР повідомили про відкриття провадження за ч. 1 ст. 328 КК України (розголошення відомостей, що становлять державну таємницю, особою, якій ці відомості були довірені або стали відомі у зв’язку з виконанням службових обов’язків, за відсутності ознак державної зради або шпигунства).

Санкція статті передбачає позбавленням волі на строк від двох до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

“У межах відкритого кримінального провадження буде здійснена перевірка щодо автентичності цих документів, а також встановлено військовослужбовців, які мали доступ до цих документів та можуть бути причетні до їх витоку”, – зазначили в ДБР.

Нагадаємо, що 18 листопада Яніна Соколова оприлюднила документи, які підтверджують підготовку в Україні спецоперації “Авеню” з затримання найманців ПВК “Вагнер”. Серед документів – доповідна записка начальника Головного управління розвідки Міноборони Василя Бурби міністру оборони Андрію Тарану, датована 22 червня 2020 року. Інший документ – затверджений Бурбою звіт про проведення спеціального заходу “Авеню”, підписаний начальником спеціального резерву ГУР Міноборони Юрієм Семенюком 4 серпня 2020 року.

Документ підтверджує придбання квитків на літак “Turkish Airlines” сполученням Мінськ – Стамбул для 33 осіб на 25 липня та для 14 осіб на 27 липня 2020 року, а також придбання інших квитків після перенесення дати вильоту.

Попри те, що операція зірвалася і Білорусь зрештою передала “вагнерівців” Росії, у ГУР вирішили “вважати спеціальний захід “Авеню” проведеним”, а витрати на нього у сумі 719 382 гривні і 34 копійки – “виправданими”.

В Офісі президента заявили, що “це дуже серйозний і болісний удар по наших можливостях як держави”.

Соколова оприлюднила документи, за її словами, підкинутими їй до офісу, наступного дня після виходу розслідування Bellingcat. В першій частині матеріалу йдеться про підготовку операції, у другій – про початок її проведення та невдале закінчення включно з видачею найманців Росії. // LB.ua

Exit mobile version