Site icon УКРАЇНА КРИМІНАЛЬНА

Керівник ГО організував злочинну схему продажу автівок, ввезених під виглядом гуманітарної допомоги

Організатору та двом його спільникам слідчі повідомили про підозру. Їм загрожує до семи років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Слідчі слідчого управління Головного управління Національної поліції в Одеській області спільно з працівниками Управління Служби безпеки України в Одеській області встановили, що 52-річний керівник однієї з громадських організацій з Київщини спільно з двома 35-ти та 28-ми річними  знайомими співмістянами організували схему збагачення на продажі транспортних засобів, ввезених на територію України у спрощеному порядку під виглядом гуманітарної допомоги для використання нібито організацією благодійників.

Правоохоронці задокументували, як спільники організували ввезення з-за кордону Volkswagen T-Roc та, ігноруючи передбачену чинним законодавствам заборону на продаж гуманітарної допомоги, виставили іномарку на продаж в одній із популярних інтернет-платформ за 15000 доларів.

Знайшовши жінку з Одеси, яка захотіла придбати автівку для власних потреб, у тому числі для подальшої безоплатної передачі Збройним силам України, зловмисники доставили їй транспортний засіб з пакетом документів, у який входила довіреність із внесеними недостовірними відомостями про те, що нова власниця нібито уповноважена бути представником громадської організації та користуватися автомобілем, зокрема для здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони.

Протиправні дії зловмисників були припинені після того, як вони передали жінці іномарку та отримали гроші. Двох фігурантів правоохоронці затримали відразу, ще одного, наймолодшого, встановили та затримали згодом у Київській області.

У якості речових доказів незаконної діяльності поліцейські вилучили кошти та збуту автівку, а також транспортний засіб, яким користувалися правопорушники, та інші речі, що становлять інтерес для слідства.

На підставі зібраних доказів слідчі поліції під процесуальним керівництвом Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Південного регіону повідомили всім  фігурантам про підозру за ч. 3 ст. 201-2 Кримінального кодексу України – у продажі товарів (предметів) гуманітарної допомоги, з метою отримання прибутку, вчиненому за попередньою змовою групою осіб під час воєнного стану, у значному розмірі. Цей злочин карається позбавленням волі на строк від п’яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Керівнику громадської організації та його 35-ти річному спільнику суд обрав запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою з правом внесення застави, яким вони скористалися. Питання щодо обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави наймолодшому фігуранту наразі вирішується. Відповідне клопотання слідчі вже скерували до суду.

Відділ комунікації поліції Одещини

Exit mobile version