Site icon УКРАЇНА КРИМІНАЛЬНА

Львівську адвокатку Москву не віддали на поруки голові комітету Національної асоціації адвокатів

Івано-Франківський міський суд продовжив строк дії обовʼязків підозрюваної адвокатки Богдани Москви.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на ухвалу від 30 серпня.

5 липня цього року адвокатку затримали після одержання 3500 доларів нібито за вплив на працівників ТЦК та СП.

За матеріалами справи, наприкінці червня із Москвою зустрівся військовозобовʼязаний з приводу поновлення групи інвалідності, яку він мав у дитинстві через хворобу, та можливості подальшого уточнення облікових даних в ТЦК та СП із одержанням відстрочки від призову за мобілізацією у звʼязку із хворобою. Також чоловік запитав про можливість вирішення аналогічних питань для трьох його знайомих.

Адвокатка, нібито, розʼяснила, що такі питання можна вирішити у разі надання їй неправомірної вигоди у розмірі, який вона визначить. А в разі ненадання коштів, співрозмовник та його знайомі будуть примусово доставлені до найближчого РТЦК та СП з метою уточнення анкетних даних, що унеможливить отримання ними відстрочок від призову за мобілізацією.

Під час трьох наступних зустрічей на території Львівської обласної клінічної лікарні, на автозаправці і на перехресті вулиць адвокатка, начебто, повторно висловлювала вимоги надання неправомірної вигоди, визначивши її в розмірі: від 8 до 10 тисяч доларів США. Вважається, що за ці кошти передбачалося вирішити питання усіх чотирьох військовозобовʼязаних і вплинути на співробітників ТЦК та СП, а також КЗ ЛОР «Львівський обласний центр МСЕК». Рішення про непридатність чоловіків до військової служби мали бути прийняті за їх відсутності та без реального проходження медичного огляду. Розуміючи незаконність пропозиції адвокатки, співрозмовник звернувся до правоохоронних органів і вже наступного дня передачу грошей задокументували.

Початково справою зайнялося Державне бюро розслідувань. Богдана Москва є родичкою колишньої дружини ексначальника ДБР Романа Труби. І до березня 2022 року в Територіальному управлінні ДБР у Львові працювала дочка Москви Роксолана.

Постановою першого заступника керівника Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону «у звʼязку з неефективністю проведення досудового розслідування» слідчими Територіального управління ДБР, розташованого у м. Львові, досудове розслідування доручили іншому органу Головному управлінню Національної поліції у Івано-Франківській області.

6 липня 2024-го адвокатці Москві обрали запобіжний захід в Івано-Франківську (за місцем знаходження органу досудового слідства ред.). Слідчий суддя застосував тримання під вартою з альтернативою внесення застави в розмірі 1,8 млн грн. Того ж дня чоловік підозрюваної вніс ці кошти.

Захист клопотав про зміну запобіжного заходу на особисте зобовʼязання, кажучи, розмір застави, є завідомо непоірним. При цьому посилалися на стан здоровʼя підозрюваної та родичів.

Її чоловік-заставодавець тяжко хворіє і, нібито, перебуває у скрутному матеріальному становищі, бо потребує грошей на лікування. Дочці підозрюваної також потрібна допомога матері, оскільки вона вагітна і ніде не працює.

Сама Богдана Москва, начебто, систематично допомагає в супротиві України Російській федерації. Наприклад, 10.02.2024 вона перерахувала БО «МГФ «Буча Хелп» 390 тисяч грн. До того ж вона нагороджена низкою подяк, особливих подяк, дипломами.

28 серпня до суду із клопотанням про взяття Москви на поруки звернувся інший адвокат, який очолює Комітет Національної асоціації адвокатів України з питань інтеграції системи адвокатури України в ЄС. У рішенні суду наводиться інформація про кандидата в поручителі, що це «заслужений юрист України, доктор філософії в галузі знань «Право», поважна людина, чий авторитет та моральні принципи неодноразово підтверджувались на практиці», нагороджений десятками грамот, подяк, відзнак та нагрудних знаків, чий «високий професіоналізм та моральні принципи завжди залишаються непохитними» та ін. На сайті НААУ повідомляється, що відповідний комітет очолює Олександр Дульський.

У клопотанні про взяття на поруки адвокат висловив думку, що реальним приводом до обшуку в будинку Москви було намагання віднайти її зятя Ростислава Ільницього. А чоловік, який написав за заяву про злочин, начебто, звернтався до Москви як до адвоката і отримані кошти були виключно гонораром.

Але суд вирішив, що з огляду на воєнний стан і значну віддаленість кандидата в поручителі від місця проживання підозрюваної (м.Львів), а також обставини ймовірного злочину, особиста порука не гарантує реального вплив на поведінку підозрюваної і не виключає ризиків в її поведінці.

Раніше суд також зазначав, що доводи захисту, що розмір застави є непомірним для сімʼї підозрюваної є сумнівними, оскільки заставу внесли одразу ж у день застосування запобіжного заходу. Про те, що сімʼя Богдани Москви є заможною свідчить те, що у власності її чоловіка та дочки є дороговартісні автомобілі, придбані не так давно, а розкішне весілля її дочки було висвітлене у ЗМІ та набуло широкого суспільного резонансу.

У жовтні 2023 року ЗМІ повідомили, що колишній прокурор Ростислав Ільницький відгуляв дводенне розкішне весілля з експрацівницею львівського ДБР Роксоланою Москвою у п’ятизірковому комплексі Emily Resort поблизу Львова. За кілька місяців до цього він за власним бажанням звільнився із посади прокурора прокуратури Печерського району Києва.

Після публікацій про весілля Ільницькому вручили повістку представники ТЦК та СП і він, нібито, почав переховуватися від військової служби. У грудні 2023 року Ростиславу Ільницькому заочно оголосили підозру в підробці та використанні підроблених документів для виїзду за кордон. Він понад пів року перебував у рошуку, поки не був затриманий на горищі в будинку тещі.

6 липня 2024 року суд застовував до Ільницького запобіжний захід у вигляді домашнього арешту. Із рішення вбачається, що в серпні 2023-го Ільницький виїздив за кордон зі своєю дружиною. При цьому мав дозвіл на виїзд із України як водій гуманітарного вантажу за заявкою благодійного фонду «Нескорена Україна».

У судовому засіданні Ільницький говорив, що від слідчих не переховувався. Під час затримання перебував на 3-му поверсі будинку, у сховищі, оскільки не розумів, хто увірвався в будинок, думав, що злодії. Він знав, що стосовно нього і його дружини зареєстрували кримінальне провадження про незаконне збагачення, яке згодом було закрито, а про дане кримінальне провадження він, нібито, не знав. Дружина не говорила, що їй було вручено підозру для нього.

У день обрання запобіжного заходу Ільницького призвали на військову службу по мобілізації. У серпні його захисник клопотала розʼяснити, як військовослужбовець має відбувати домашній арешт. ЗМІ писали, що у звʼязку з мобілізацією слідство стосовно Ільницького, імовірно, доведеться зупинити.

Exit mobile version