Site icon УКРАЇНА КРИМІНАЛЬНА

Майстра лісу з Харківщини, який влаштовував пʼянки для окупантів, посадили на 6,5 років

Дзержинський районний суд міста Харкова визнав громадянина винним у колабораціонізмі.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на вирок від 30 вересня.

Обвинувачений із 1994 року працював у Борівському лісництві. Із травня і по 23 вересня 2022 року він обіймав посаду майстра лісу «Боровского лесничества» — підрозділу незаконно створеного органу виконавчої влади «ГП «Купянское лесное хозяйство» Военно-гражданской администрации Купянского района Харьковской области». Чоловік виконував організаційно-розпорядчі обовʼязки, здійснюючи розподіл деревини серед населення і надаючи дозволи на рубку лісу.

У судовому засіданні громадянин вину не визнав і стверджував, що під час окупації в лісництві не працював. Він проживав у селі Калинове, що на відстані 32 км від села Борова. Підірвали міст і він у Борову до лісництва дістатися не міг, а пішки таку відстань через стан здоровʼя не здолав би.

Платіжні відомості він вважає підробленими. За рік до подій окупації, у лісгоспі він, нібито, підписав чисті бланки на отримання допомоги після хвороби на ковід, також розписувався на чистих бланках по техніці безпеки перед відпусткою. Обвинувачений говорив, що ці бланки могли використати, щоб сфальшувати докази.

Село Калинове не газифіковане і люди мають пічне опалення та постійно отримували від лісгоспу дрова. Обвинувачений підтвердив, що під час окупації селяни запитували його про дрова, знаючи, що він майже 30 років працював у лісництві. Він сам погодився допомогти населенню у заготівлі дров, його ніхто на це не уповноважував і проблем за це від окупаційної влади для нього не настало.

Почувши показання односельців, які розповіли, як він співпрацював із окупантами, чоловік заявив, що ті його обмовили. Двоє свідків раніше працювали в лісництві і були звільнені за пиятику, ще одному обвинувачений, нібито відмовився незаконно продавати дрова.

Загалом у суді вступило восьмеро свідків прокурора. Із їхніх показань відомо, що майстер лісу був єдиним у селі, хто розпоряджався деревиною. До нього зверталися з приводу заготівлі дров і він повідомив, що узгодить це питання в комендатурі чи в лісництві в Боровій. Без дозволу брати дрова чи йти в ліс не дозволялося, бо буде розтяжка. Одному з сусідів чоловік пригрозив, що якщо він піде по дрова, то нова влада може за це сильно покарати, навіть розстріляти. Згодом обвинувачений повідомив, що можна заготовити по лафету дров на двір. Люди просто розписувалися у нього в зошиті про безоплатне отримання дров.

У селі говорили, що обвинувачений отримував заробітну в російських рублях, не виглядав пригніченим, тілесних ушкоджень у нього не помічали. Бачили, що він купив собі генератор. До його дому приїжджали військові РФ, він їх приймав, влаштовував застілля, пʼянку. Розʼїжджав по сусідніх селах на мопеді і автомбілі «Нива». Навіть пʼяним за кермом, нікого не боявся і на блокпостах його не зупиняли.

Після деокупації він казав сусідам, що пішов працювати під дулом танка, але танків в селі не було. Подейкують, що син його цивільної дружини під час окупації влаштувався у «народну міліціію» в селі Борова, а ще одна далека родичка стала працювати в Борівському відділі освіти.

Один зі свідків раніше працював лісничим. У кінці квітня на початку травня 2022 року він побачив обвинуваченого, який їхав на мопеді. Свідок висловив йому претензії за співпрацю з окупантами. Обвинувачений у відповідь став кричати, казати, що Україна йому не потрібна, що вона йому нічого не дала. Приблизно у липні 2022-го обвинувачений заїжджав до свідка на пасіку і казав яке гарне життя при Росії, вихвалявся, що вже двічі отримав в лісництві від заробітну плату в сумі 60 тисяч російських рублів, також пайок, а ще невдовзі отримає посвідчення лісничого. Розповідав, що він вхожий у Борівську комендатуру, комендант гарний хлопець з Вінниці. Казав, що їх у лісництві збирали представники ФСБ РФ і потім вони ходили по пожежних смугах, шукаючи українських солдатів, які ще не вийшли з окупованої території.

Один чоловік, який був майстром лісу в тому ж лісництві, розповів, що під час окупації не працював, бо перебував на лікарняному із зламаною ногою та знятим скальпом після того, як його збив «КАМАЗ» за наказом коменданта окупаційної влади, з яким він поскандалив.

Показання пʼятьох свідків захисту суд оцінив критично, оскільки вони мали суперечності між собою зокрема в частині необхідності отримання дозволу від обвинуваченого на заготівлю дров, використання ним мопеду під час окупації. Крім того, йдеться про цивільну дружину, куму і друзів обвинуваченого, які є заінтересовані  у його долі і саме тому могли  надати в суді неконкретні, неповні і суперечливі показання.

Показання обвинуваченого суд також оцінив критично і вважає такими, що спростовуються показаннями свідків та письмовими доказами.

Версію захисту про походження підписів на платіжних відомостях суд вважає неспроможною. Спочатку обвинувачений заявляв, що розписувався у чистих аркушах паперу, а пізніше, що на чистих бланках. Сторона захисту не клопотала про призначення повторної, додаткової судової експертизи цих документів. Про допит працівника лісгоспу, в присутності якого, за твердженням обвинуваченого, підписувалися чисті аркуші або бланки, також не просили.

Вважається, що робота обвинуваченого на посаді майстра лісу у незаконному органі влади була регламентована «Тарифно-квалификационными характеристиками должностей работников лесного хозяйства» від 17.11.1992, затвердженими головою комітету по лісу Мінекології Росії, погодженими заступником Міністра праці РФ. За цими документами, майстер лісу очолює закріплену за ним лісогосподарську ділянку в лісгоспі, організовує роботу лісників, контролює виконання ними своїх обов`язків, перевіряє дотримання лісозаготівельників та інших лісокористувачів правил пожежної безпеки в лісах. Тобто йдеться про виконання організаційно-розпорядчих функцій.

За вироком суду чоловік відбуватиме 6 років і 6 місяців позбавлення волі. Також у нього конфіскують майно і забороняють йому на 10 років обіймати посади, повʼязані з організаційно-розпорядчими функціями, управлінням і розпорядженням майном підприємства.

Exit mobile version