На Харківщині судитимуть групу осіб за рейдерське захоплення приватної компанії

Троє громадян розробили злочинну схему привласнення корпоративних прав товариства з обмеженою відповідальністю з використанням підроблених документів. У результаті зловмисники незаконно заволоділи часткою у статутному капіталі та майном товариства на суму майже 12 мільйонів гривень.

Слідчим управлінням ГУНП в Харківській області під процесуальним керівництвом Харківської обласної прокуратури та за оперативним супроводженням Управління стратегічних розслідувань в Харківській області ДСР НПУ завершено досудове розслідування у кримінальному провадженні стосовно організованої групи, учасники якої підозрюються у протиправному заволодінні майном юридичної особи з використанням підроблених документів та внесенні неправдивих відомостей до документів, які подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи.

Навесні 2021 року до органів Національної поліції України звернувся директор ТОВ з заявою про вчинення рейдерського захоплення його товариства.

В ході досудового розслідування поліцейські встановили, що троє громадян, мешканці Києва та Житомирської області, знаючи про наявність на банківських рахунках товариства значної суми коштів та майна, розробили злочинний план рейдерського захоплення юридичної особи.

Зловмисники підготовили пакет підроблених документів та на його підставі переоформили право власності на корпоративні права ТОВ на одного з учасників “схеми”.  У результаті зловмисники незаконно заволоділи часткою у статутному капіталі та майном товариства на суму майже 12 мільйонів гривень.

У подальшому, з метою приховування слідів злочину, підозрювані намагалися перереєструвати підприємство на іншу особу, але були затримані працівниками поліції у момент подачі документів державному реєстратору, який мав вчинити реєстраційні дії.

Також було встановлено, що зловмисники із використанням підроблених документів здійснили державну реєстрації ще двох юридичних осіб, які вони хотіли використати у своїх злочинних «схемах».

На підставі отриманих доказів трьом особам повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 28 ч. 1, 2  ст. 205–1 (підроблення документів, які подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи та фізичних осіб – підприємців, вчинене організованою групою) та ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 206-2 (протиправне заволодіння майном підприємства, установи, організації, вчинене організованою групою) Кримінального кодексу України.

За вчинений злочин їм загрожує покарання у вигляді тюремного ув’язнення на строк до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна.

Відділ комунікації поліції Харківської області

You may also like...