Site icon УКРАЇНА КРИМІНАЛЬНА

На Херсонщині судитимуть двох російських катів

Поліцейські Херсонщини встановили, що військові країни-агресора під час окупації обласного центру незаконно ув’язнили мирного місцевого жителя. Майже місяць 44-річний москвич та 43-річний житель Сиктивкару катували українгця, а згодом депортували його на окуповану територію Донеччини. Наразі досудове розслідування воєнного злочину завершене та обвинувальний акт скерований на розгляд суду. Обом військовим рф загрожує по 12 років ув’язнення.

Оперативне супроводження досудового розслідування здійснювали працівники управління карного розшуку. Встановлено, що двоє російських військовослужбовців 28 червня 2022 року разом з іншими військовими рф зайшли на подвір’я 50-річного херсонця. Окупанти наказали чоловікові стати до стіни будинку. Після цього 44-річний росіянин завдав херсонцю близько 20 ударів кулаками по тілу, а омонівець вдарив потерпілого дулом автомата в груди.

Після цього окупанти провели обшук у домоволодінні мирного жителя, по закінченні якого доправили херсонця до захопленого приміщення обласного главку поліції, де в підвалі була облаштована одна із російських катівень. В одному з кабінетів російські військові почали одразу допитувати чоловіка. Коли він не відповідав на питання, фігуранти били його кулаками, ногами та гумовим кийком. Після завершення допиту херсонця помістили до камери для ув’язнених.

Як розповів начальник відділу розслідування злочинів, учинених в умовах збройного конфлікту, слідчого управління поліції Херсонщини Ігор Дем’янюк, під час досудового розслідування було встановлено, що незаконно затриманий мирний житель майже місяць перебував у катівні. Його утримували у виснажливих для людського організму антисанітарних умовах, непридатних для тривалого перебування людини. Ув’язненому давали воду та їжу один раз на день, не надавали жодних засобів гігієни, обмежували у відвідуванні вбиральні. Тобто потерпілий перебував в умовах, які загрожували його життю та здоров’ю. А 21 липня 2022 року херсонець був переміщений до іншого місця несвободи, розташованого на окупованій території Донецької області.

Також правоохоронці встановили, що під час незаконного ув’язнення фігуранти через погрози застосування насильства змусили чоловіка надати представникам російських ЗМІ відеоінтерв’ю, в якому херсонець визнав себе винним у діях, яких він не вчиняв.

Слідчі кваліфікували злочинні дії обох військових рф за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 (Порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України. Тобто – жорстоке поводження з цивільним населенням та інші порушення законів та звичаїв війни, що передбачені міжнародними договорами, вчинені за попередньою змовою групою осіб. Наразі досудове розслідування щодо фігурантів завершене. Обвинувальний акт затверджений обласною прокуратурою та скерований на розгляд суду. Обвинуваченим росіянам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років.

Відділ комунікації поліції Херсонської області

Exit mobile version