Site icon УКРАЇНА КРИМІНАЛЬНА

Начальника окупаційної поліції Харківщини судили за пограбування цивільних

Червонозаводський районний суд міста Харкова визнав Євгена Лісняка винним у порушенні законів і звичаїв війни.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 16 жовтня.

Про Лісняка відомо, що він народився у Харкові і працював в українській міліції, але у 2014-му переїхав до окупованого Луганську. До повномасштабного вторгнення він мешкав на непідконтрольній українській владі території і обіймав різні посади в так званому «МВД ЛНР».

Не пізніше червня 2022 року Лісняк обійняв посаду начальника «Управления внутренних дел Временной гражданской администрации Харьковской области». Цей фейковий правоохоронний орган базувався в тимчасово окупованому місті Купʼянську і поширював свою владу на зайняті росіянами райони Харківщини.

27 липня 2022 року Лисняк із двома невстановленими військовослужбовцями збройних сил РФ приїхали до приватного помешкання у Купʼянську. У будинку були цивільні молода жінка з дитиною та її батьки. На подвірʼї окупанти побачили Toyota Land Cruiser і змусили господарів віддати ключі від машини. Лисняк завів автомобіль і поїхав у невідомому напрямку. Пізніше бачили, як колаборант пересувався автівкою по місту Купʼянську, приїздив на ньому до місць загального харчування та відпочинку кафе і магазинів.

Жінка, якій належав викрадений автомобіль, розповіла суду, що в двір зайшли троє незнайомців у військовій формі. Вони не представились і одразу спитали, чий автомобіль, почали вимагати документи і ключі. Агресивно розмовляли, погрожували, що заберуть із собою на допити. Ці люди були без масок, обличчя відкриті, форма без шевронів. Одного військового вона запамʼятала і пізніше впізнала його фото в телеграм каналі. Ключі від автомобіля вона віддала Лісняку і той сів за кермо. Рік тому її знайомі, які мешкають в Росії, бачили її автомобіль у Бєлгороді біля відділу поліції з реєстраційними українськими номерами і вислали їй фото.

Батьки потерпілої підтвердили, що під час окупації до них приїздили військові з автоматами. Хотіли забрати дочку, погрожували, якщо не віддадуть автомобіль, то проведуть обшук і підкинуть щось заборонене. Лисняк серед солдатів був головним, саме він все говорив та вимагав віддати авто.

Лисняка заочно засудили до  12 років позбавлення волі. Покарання він відбуватиме з моменту затримання. Паралельно Лисняка також почали судити за колабораціонізм і державну зраду. Червонозаводський районний суд міста Харкова на початку жовтня цього року вирішив розглядати справу за відсутності обвинуваченого.

Exit mobile version