Site icon УКРАЇНА КРИМІНАЛЬНА

Перевірка виявила порушення прав 164 довічно засуджених осіб на Житомирщині, однак проблема стосується майже всіх установ виконання покарань

Офіс Генерального прокурора вимагає вжити заходів до усунення порушень у Житомирській установі виконання покарань № 8, де утримується 164 довічно засуджені особи.

У ході перевірки встановлено грубі порушення їхніх прав. Зокрема, мова йде про недотримання норм житлової площі. Усі засуджені до довічного позбавлення волі перебувають у камерах, площа яких становить 4 кв м на особу.

Також адміністрацією установи не створені умови для працевлаштування довічно ув’язнених, у тому числі тих, які мають заборгованість за виконавчими документами, до її повного погашення. Наразі 82 засуджених до довічного позбавлення волі у Житомирській установі зобов’язані відшкодовувати шкоду, заподіяну злочинами, сплачувати аліменти. Борг перевищує 3,6 млн грн.

В Україні кількість осіб, засуджених до довічного позбавлення волі, складає 1513 осіб, серед яких 23 жінки. Майже половина довічно засуджених відбуває покарання у Вінницькій – 389 осіб, Житомирській – 194 та Запорізькій – 162 областях.

Також переважна більшість довічно ув’язнених відбувають покарання у СІЗО та установах виконання покарань, не призначених для їх утримання, оскільки у виправних колоніях для них не забезпечені відповідні умови та вимоги режиму через брак фінансування. Відповідно до вимог законодавства, після відбуття десяти років покарання засуджені до довічного позбавлення волі повинні переводитися з приміщень камерного типу до звичайних житлових приміщень колоній максимального рівня безпеки. Однак на сьогодні така установа в Україні лише одна, у Сумській області.

Офіс Генерального прокурора

Exit mobile version