Site icon УКРАЇНА КРИМІНАЛЬНА

Розформовано службу, яка видавала дозволи на зброю: понад дві тисячі дозволів будуть анульовані, а зброю – вилучено

Працівники Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції виявили корупційну схему видачі дозволів на придбання, зберігання та носіння дозволених видів зброї.  Це і мисливська вогнепальна нарізна, гладкоствольна зброя і так звані “травмати” – пристрої для відстрілу гумових куль.

У зв’язку з цим сьогодні, 1 березня, голова Нацполіції Ігор Клименко підписав наказ про повне розформування  підрозділів контролю за обігом зброї. Усі начальники територіальних підрозділів поліції отримали накази опечатати архіви дозвільної служби, інформує пресслужба відомства.

Фото: Макс Требухов

“Ми не дамо недобросовісним колишнім працівникам жодного шансу для оскарження свого звільнення в суді. Крім того, усі отримані матеріали щодо цього злочину будуть передані в Державне бюро розслідувань. Ми в повному обсязі будемо сприяти всебічному розслідуванню злочинної схеми, доки не викриємо всіх причетних”, – наголосив Ігор Клименко.

За його інформацією, дозволи видавалися з кричущими порушеннями, інколи навіть без участі громадянина, на якого  оформлялася зброя. Оголошення про оформлення зброї без документів продажні поліцейські розміщували в групах популярних месенджерів. Поліція володіє інформацією про понад дві тисячі випадків видачі дозволів на зброю з грубими порушеннями процедури та законодавства, використовуючи підроблені документи.

Наразі внутрішня безпека Нацполіції викрила дев’ять співробітників поліції, які організували схему і брали в ній участь. Серед них – посадовці Центрального апарату Національної поліції та працівники у регіонах.

Зі служби звільнено чотирьох працівників Департаменту превентивної діяльності в центральному апараті поліції. У тому числі – перший заступник начальника профільного департаменту та начальник дозвільної системи поліції. Також звільнено п’ятьох відповідальних співробітників у регіонах.

Крім того, голова Нацполіції підкреслив, що серед “замовників” цієї послуги були працівники правоохоронних органів, депутати різних рівнів і представники органів державної влади.

“Наразі завершується формування нового підрозділу із іншими працівниками, які будуть належно виконувати цю роботу. Найближчим часом він буде представлений суспільству. Кожна особова справа власника зброї в Україні буде перевірена окремо щодо законності отримання дозволу. Більше двох тисяч дозволів, що були видані з порушеннями, будуть анульовані, а зброю – вилучено”, – йдеться у повідомленні. // LB.ua

Exit mobile version