Site icon УКРАЇНА КРИМІНАЛЬНА

У Дніпрі помічницю судді підозрюють у продажі інформації з реєстру судових рішень

У Дніпрі помічницю судді підозрюють у продажі інформації з реєстру судових рішень
У Дніпрі помічницю судді підозрюють у продажі інформації з реєстру судових рішень

Октябрський райсуд міста Полтави застосував запобіжний захід до жінки, яка працювала помічницею судді Дніпровського апеляційного суду.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на ухвалу від 17 вересня.

За версією слідства, не пізніше початку травня 2023 року в невстановлених осіб виник злочинний умисел на несанкціоноване копіювання інформації з державного реєстру судових рішень із метою першочергового отримання рішень слідчого судді про проведення слідчих та процесуальних дій. Для цього зловмисники шукали спільника із числа помічників суддів, який має право повного доступу до реєстру, а саме із зазначенням прізвищ, імен та по батькові сторін кримінального провадження, адрес можливого проведення слідчих дій тощо.

30 травня 2023 року помічниця судді Дніпровського апеляційного суду, перебуваючи у службовому кабінеті, відшукала ухвалу судді Дзержинського районного суду міста Кривого Рогу про надання слідчим тимчасового доступу до речей і документів, які знаходяться у володінні приватного нотаріуса. Жінка скопіювала ухвалу, роздрукувала на службовому принтері і потім передала замовнику.

Наприкінці вересня 2023 року помічниця судді Дніпровського апеляційного суду, перебуваючи на робочому місці, отримала у додатку Telegram файли з переліком пошукових запитів щодо фігурантів кримінальних проваджень, їх прізвищ, адрес проживання та здійснення господарської діяльності, номерів кримінальних провадження, мобільних телефонів тощо, у тому числі, таку інформацію стосовно адвокатів. Ці відомості помічниця судді мусила не рідше двох разів на тиждень регулярно моніторити у реєстрі, використовуючи свій повний доступ до судових рішень, копіювати знайдені рішення і передавати третім особам, які не мали право володіти такою інформацією.

28 вересня 2023 року помічниця судді здійснила контекстний пошук за параметрами «42020000000002382» та відшукала ухвали слідчого суді Печерського районного суду  Києва від 15 і 18 вересня 2023-го. Цими ухвалами було задоволено клопотання старшого слідчого Нацполіції про проведення обшуків у справі про ухилення від сплати податків і відмивання грошей.

3 жовтня 2023-го помічниця судді скопіювала ухвалу слідчого суді Індустріального районного суду міста Дніпра, якою було задоволено клопотання прокурора обласної прокуратури про надання тимчасового доступу до речей і документів, які знаходяться у володінні ПрАТ «ВФ-Україна» щодо номерів абонентів.

У червні 2024 року в кабінеті суду слідчі Державного бюро розслідувань знайшли роздруківки цих чотирьох судових рішень. У провадженні судді, помічницею якої працювала підозрювана, на розгляді ці справи не перебували. На аркушах копій рішень в колонтитулах зазначено місце отримання вказаної ухвали та місце, з якого здійснено роздрукування із зазначенням дати.

12 вересня 2024-го жінці повідомили підозру в несанкціонованому і повторному копіюванні інформації, яка оброблюється в автоматизованих системах, якщо це призвело до її витоку, за попередньою змовою групою осіб.

Ймовірно, на сьогодні підозрювана в суді вже не працює. Ще в листопаді минулого року вона отримала свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю, яка одразу призупинила. Адвокатську діяльність вона офіційно відновила з кінця липня цього року.

На обранні запобіжного заходу було двоє захисників, які говорили, що підозра є необґрунтованою і переконали суд призначити підозрюваній нічний домашній арешт, а не цілодобовий, як вимагав прокурор. Суд зважив на аргумент, що жінка працює. Як повідомили захисники, підозрювана має високу репутацію, працює адвокатом, самостійно заробляє собі на життя. Цілодобовий домашній арешт позбавив би її засобів до існування. Крім того, вона доглядає матір похилого віку.

Наразі замовники інформації з судового реєстру офіційно не називаються. У матеріалах справи серед іншого йдеться про те, що помічниця судді, нібито, отримувала заяви на пошук у Реєстрі судових рішень від невстановлених адвокатів, а також представників кримінального світу, діяла спільно з невстановленими особами і з метою отримання грошової

Exit mobile version