У Каховці екс-оперативника, підозрюваного у резонансному вбивстві, взяли під арешт на 60 діб

Барикада з шин, різко «стало зле» обвинуваченому, погоня за адвокатом… Гостросюжетне кіно тут ні до чого. Все це відбувалося 2 липня у Каховці, де міськрайонний суд продовжував запобіжний захід Юрію Кашнікову. Колишньому оперативнику інкримінують жорстокий розстріл каховчанина Володимира Чебукіна. Справу вже передали до суду. Натомість головний її фігурант, завдяки сумнівному рішенню Феміди, півтора місяці перебував на волі.

Протягом шести судових засідань ухвалу слідчого судді Ярослава Мусулевського оскаржувала обласна прокуратура. Увесь цей час процес методично затягували адвокати підозрюваного, який вже й у статус обвинуваченого перейшов. Зрештою колегія Херсонського апеляційного суду скасувала рішення, за яким Юрій Кашніков вийшов на волю під заставу в півмільйона гривень. 1 липня на його руках просто в залі суду клацнули кайданки. Але адвокати старалися недаремно — термін запобіжного заходу їхнього клієнта спливав вже через добу…

Наступного ранку колегія Каховського міжрайонного суду зібралася, щоб продовжити запобіжний захід обвинуваченому в особливо тяжкому злочині. Під будівлю суду прийшли друзі вбитого Володимира.

Вони склали на купу шини, давши зрозуміти: покришки можуть запалати знову, як і півроку тому, під відділом поліції. Тоді місцеві правоохоронці «шили справу білими нитками», знищуючи сліди доказів у вбивстві. І тільки їдкий дим від запалених шин, що долинув аж до столиці, повернув слідство у законне русло. Нині ситуація не менш серйозна: обвинувачений однією ногою на волі. Тому захист фігуранта просто рвав кігті, рятуючи свого клієнта.

Об 11.00 засідання не розпочалося — не прибули адвокати. Захист потерпілої сторони повідомив, що приїде з Херсона лише за декілька годин. А от про участь у засіданні адвокатів обвинуваченого суд нічого не знав, тому поклопотав, щоб призначили захисника державного. Але його допомога не знадобилася: на 14.00 з’явився один із адвокатів Юрія Кашнікова. І тут почалося… У кращих традиціях затягування процесу пішли відводи суддям, спочатку головуючій Тетяні Марків, потім члену колегії Олегу Терещенку. Прокурори, присутні від сторони обвинувачення, назвали клопотання надуманими. Обидва відводи суд відхилив.

Тоді захисник фігуранта заявив, що до роботи не готовий, мовляв, їхав на підготовче засідання за обвинувальним актом, а не на продовження запобіжного заходу. І попросив 10 хвилин перерви.

— Ви не перший раз здійснюєте захист обвинуваченого при обранні йому запобіжного заходу. Тож обставини обрання цього запобіжного заходу Вам добре відомі, — зауважив суддя Терещенко.

І тут не витримала мати вбитого, яка 6 разів їздила з Каховки до Херсона на розгляд апеляції стосовно перебування на волі обвинуваченого у вбивстві її сина.

-Хочу сказати, якщо йому (адвокату) дадуть вийти, буде так само, як позавчора на суді. Вийшов і більше не повернувся. А оскільки відмовилися від безкоштовного адвоката, зараз не буде жодного. Заперечую, щоб давався час, – виступила Олена Чебукіна.

Тож засідання продовжилося, без перерви. Прокурор Ігор Кантер зачитав обвинувальний акт. З нього присутні дізналися дещо нове. Приміром, у матеріалах справи є покази свідка, який бачив, як колишня дружина вбитого змивала шлангом кров на місці злочину. Також він чув, як Кашніков по телефону комусь наказував стерти записи з камер відеоспостереження. Певно, це те саме відео, яке таки не знайшла поліція… З доповіді прокурора випливає, що слідством повністю доведена причетність до злочину Юрія Кашнікова. У колишнього чоловіка своєї теперішньої співмешканки він вистрілив щонайменше 9 разів. Мисливський карабін взяв у своїй машині. У зв’язку з зухвалістю злочину, що призвело до тяжких наслідків, а також враховуючи два рішення Херсонського апеляційного суду про примусовий привід, прокуратура клопотала про 60 діб арешту для обвинуваченого.

Сам Юрій Кашніков, взявши слово, виправдовувався: мовляв, ніякого приводу не було, до суду з’явився сам, та й закривати його жодної потреби немає, бо свої два закордонні паспорти здав і втікати не збирається.

Потім почав говорити його адвокат Максим Дунаєв. І саме в цей час у залі суду пролунав гуркіт. Це обвинувачений звалився на підлогу. У скляну клітку миттю кинулися конвоїри, «швидку» викликали негайно. Карета прибула за 5 хвилин, Кашнікову зробили укол. Медсестра сказала, що він при тямі. Згодом було ще одне падіння і ще одна «швидка»…

У момент раптової непритомності головного фігуранта справи гаряче стає на вулиці. Тут ледь не запалюють шини, пікетувальників зупиняють поліцейські.

Та найцікавіше попереду. Поки медик і конвоїри вовтузяться з обвинуваченим, із суду втікає його захисник… Саме так, адвокат спочатку спробував вислизнути з будівлі через основний вхід, але пікетувальники його швидко повернули всередину. Та згодом він зникає з виду… Дізнавшись від родичів вбитого, що адвоката немає ані на першому поверсі, ані на другому, де приводять до тями його клієнта, протестувальники кинулися шукати його за будівлею суду… І знайшли: адвокат саме стрибав через паркан, у двір приватного будинку, чим налякав господиню помешкання. Хлопці змусили чоловіка повернутися до суду.

— Я намагався викликати своїх колег. Тому що жодне з моїх клопотань не задовольняють і не збираються на них зважати. Мені потрібна допомога мої колег, яких не викликали на засідання, незважаючи на укладення договору з усім об’єднанням.

— А як Ви опинилися за парканом і кинули свого клієнта?

— Ну хворому я не можу нічим допомогти, я не швидка допомога, — сказав адвокат.

— Так вийдіть «сюдою» і скажіть: не хочу бути адвокатом, — зауважила представниця потерпілої сторони.

— На жаль, «сюдою», бачите, вийти не дають, — відповів Дунаєв.

До слова, захисник представляє те ж саме адвокатське об’єднання, що й Андрій Мурашкін. Днями під час розгляду апеляції він, у грозу і зливу, вибіг із будівлі суду, не дочекавшись завершення засідання. Через це довелося робити перерву до наступного дня.

Зайшовши до суду, адвокат Дунаєв викликав поліцію. У заяві написав про застосування до нього фізичної сили невідомими. Протестувальники ж кажуть, що лише завернули чоловіка в бік будівлі, усвідомлюючи, що відсутність адвоката — це вірний зрив засідання. При тому, що опівночі спливає запобіжний захід Кашнікову.

Обвинуваченого приводять до тями. Засідання продовжується. Суддя зачитує висновок медиків щодо стану Кашнікова: гостра реакція на стрес, протипоказань для участі в судовому засіданні немає. Колегія йде у нарадчу кімнату. За 20 хвилин оголошується ухвала — обвинувачений перебуватиме під арештом 60 діб, без права внесення застави.

Реакція на вулиці не забарилася — друзі вбитого плескають у долоні й кричать «Дякуємо суду за справедливість». Барикаду з шин миттю розбирають.

— Зрозуміло, що адвокати затягуватимуть і слухання справи по суті, робота в них така. Але принаймні ми знатимемо, що людина, котра розстріляла мого сина, ізольована. Тепер все по закону: чекатиме вироку в СІЗО, як на нього чекають всі обвинувачені у вбивстві. Це справедливо, — сказала Олена Чебукіна.

Епопея з продовженням запобіжного заходу у дуже гучній справі, здається, виснажила всіх: потерпілу сторону, прокурорів, суддів, журналістів. Але сама історія показова. Виходить, навіть у країні сліпої, нерідко продажної Феміди, гнилої правоохоронної системи і дуже вже «ушлих» адвокатів, можлива справедливість. Можливе принципове рішення суддів, яких не збити зі шляху цирком і маніпуляціями. Хай і ціною тотального контролю справи з боку суспільства. А що робити, якщо на біле говорять чорне, якщо у того, хто переступив межу закону, прав виявляється більше, ніж у родичів вбитого? «Новий день» і далі триматиме у полі зору справу Чебукіна, адже винні ще не покарані.

Марина Савченко, «Новий день»

You may also like...