Site icon УКРАЇНА КРИМІНАЛЬНА

У Житомирі поліція затримала псевдомінерку торговельно-розважальних центрів

Жінка надсилала електронні листи з повідомленнями про «замінування». Підозрювану встановили слідчі спільно з кіберполіцейськими. За неправдиві повідомлення щодо підготовки до вибухів у супермаркетах міста 28-річній місцевій мешканці загрожує до восьми років позбавлення волі.

До поліції Житомира звернулась адміністраторка торговельного центру та розповіла, що в чаті офіційного месенджера закладу надійшло сповіщення про ймовірну загрозу вибуху. Зі слів заявниці, подібні повідомлення неодноразово надходили й раніше.

На місці події працювали слідчо-оперативна група Житомирського райуправління поліції, працівники вибухотехнічної служби та кінологічного центру ГУНП області. З приміщення правоохоронці евакуювали близько 600 відвідувачів та працівників. Під час ретельного обстеження будівлі та прилеглої території вибухонебезпечних та підозрілих предметів поліцейські не виявили.

Водночас завдяки налагодженій міжнародній співпраці оперативники кіберполіції встановили IP-адреси, з яких здійснювався вхід до електронної поштової скриньки ймовірної «мінерки». Використовуючи отримані дані, слідчі та кіберполіцейські Житомирщини спільно з працівниками СБУ області встановили особу, причетної до неправдивого інформування про загрозу безпеці людей. Нею виявилась 28-річна житомирянка.

За місцем проживання та місцем робити порушниці правоохоронці провели низку невідкладних обшуків. Відтак слідчі вилучили мобільний телефон з сім-карткою, упаковку від стартових пакетів, кардхолдери двох мобільних операторів, а також інші докази протиправної діяльності.

Крім цього, правоохоронці з’ясували, що минулого року жінку вже було засуджено за аналогічний злочин на Київщині («мінування» станцій метро, ТРЦ тощо). Тоді суд призначив їй покарання у вигляді чотирьох років позбавлення волі зі звільненням від відбування покарання з випробуванням на два роки.

Слідчі слідчого управління ГУНП в Житомирській області оголосили фігурантці підозру у завідомо неправдивому повідомленні про підготовку вибуху, який загрожує загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками, вчиненому повторно (ч. 2 ст. 259 КК України). Санкція статті передбачає до восьми років в’язниці.

Нині суд обрав фігурантці запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Процесуальне керівництво в кримінальному провадженні здійснює Житомирська обласна прокуратура.

Наразі слідчі встановлюють мотиви злочину. За оперативною інформацією правоохоронців, жінка має акаунт у російській соцмережі «ВКонтакте» та перебуває у спільнотах проросійського характеру. Триває досудове розслідування.

Відділ комунікації поліції Житомирської області

Exit mobile version