Site icon УКРАЇНА КРИМІНАЛЬНА

В Конституційному суді знову хочуть поновити скандального ексголову Шевчука

© Закон і Бізнес

Іншим рішенням його планують відразу звільнити у відставку, але це дасть йому можливість отримувати чималу пенсію.

У Конституційному суді України знову планують поновити на посаді судді з подальшим звільненням у відставку одіозного ексголову КСУ Станіслава Шевчука, якого у 2019 році було звільнено з посади судді за вчинення ним істотного дисциплінарного проступку, грубе та систематичне нехтування своїми обов’язками, що є несумісним зі статусом судді КСУ, повідомило джерело ZN.UA.Минулого року у КСУ робили кілька спроб реабілітувати колишнього керівника суду Шевчука. В разі такого поновлення-звільнення він отримає право на суддівську пенсію у розмірі понад 200 тисяч гривень щомісячно, а також держава муситиме виплатити йому компенсацію «за час вимушеного прогулу» близько 17 млн грн.

Зокрема, у лютому 2023 року КСУ ухвалив проміжне рішення, чим вийшов за межі своїх повноважень, не вказавши правових підстав для нього. Після цього справа «зависла».

Тепер, скориставшись частковою зміною складу КСУ, в суді хочуть зробити чергову спробу задовольнити претензії Шевчука, які, як офіційно стверджують навіть самі судді, не ґрунтуються на Конституції і законах, тому взагалі не можуть бути предметом розгляду КСУ.

Від такого можливого неконституційного кроку суду застеріг  суддів КСУ депутат Європарламенту, колишній багаторічний голова Конституційного суду Литви Дайнюс Жалімас. Після зустрічі у КС в Києві він висловився у Facebook проти реабілітації тих, хто «обміняв служіння Батьківщині на скасування відповідальності за незаконне збагачення (таке рішення КСУ прийняв у 2019 році, коли його головою був  Станіслав Шевчук), що призвело до уникнення від відповідальності сотень підозрюваних у корупції». Він підкреслив, що реабілітація таких осіб може заблокувати європейську перспективу України.

Нагадаємо, 14 травня 2019 року судді КСУ висловили недовіру голові Конституційного суду Станіславу Шевчуку і проголосували за його звільнення з посади судді “за суттєвий дисциплінарний проступок, грубе або систематичне нехтування своїми обов’язками або невідповідність займаній посаді”. Звільнення Шевчука підтримали 12 з 18 суддів.

Згідно з висновком постійної комісії, Станіслава Шевчука звільнили з посади судді Конституційного суду України через перевищення ним службових повноважень, тиску на суддів і грубе і систематичне нехтування своїми обов’язками, “що є несумісним зі статусом судді Конституційного Суду України”.

Цікаво, що саме Станіслава Шевчука вважають відповідальним за рішення про скасування статті Кримінального кодексу про незаконне збагачення, прийняте в лютому 2019 року, після якого НАБУ довелося закрити низку резонансних справ.

Після звільнення Шевчук оскаржував рішення в українських судах, поки, врешті, йому було відмовлено у задоволенні позову Верховним судом.

Exit mobile version