Site icon УКРАЇНА КРИМІНАЛЬНА

Видача волонтерських посвідчень для перетину кордону та ухилення від призову: на Сумщині затрима організаторів незаконної схеми

8000 доларів за безперешкодний виїзд за межі України або 500 євро за волонтерське посвідчення з відстрочкою від призову на пів року – такі незаконні послуги надавали члени однієї з благодійних організацій у Сумах. Їх протиправну діяльність викрили та припинили поліцейські у взаємодії з СБУ.

За даними слідства, подружжя – засновники благодійної організації, вирішили збагатитися за рахунок отримання неправомірної вигоди від продажу посвідчень волонтерів. Більш того, з метою надання цінності таким посвідченням, підозрювані зазначали в документах недостовірну інформацію про бронювання осіб як волонтерів, у зв’язку з наданням фондом послуг необхідних для Збройних Сил України.

До своєї протиправної діяльності фігуранти також залучили волонтера, з яким підтримували довірливі відносини. Відтак він ставав посередником між «клієнтами» та організаторами незаконної схеми. Ціна одного такого посвідчення варіювала від 450 до 600 євро.

Заразом директор благодійної організації бажав ще більшого систематичного збагачення, тому організував спосіб незаконного переміщення осіб через державний кордон України. Для цього до офіційних документів знов-таки вносилась неправдива інформація, що надає право на виїзд за кордон. Зокрема, видача волонтерського посвідчення та інших документів для безперешкодного виїзду за межі держави. Цього разу, окрім дружини, підозрюваний залучив до втілення задуму іншого волонтера, який мав підшукувати бажаючих скористатись незаконними послугами. Вартість сприяння у переміщенні через державний кордон зловмисники оцінили у 8 000 доларів.

Поліцейські спільно з працівниками Управління Служби безпеки України затримали засновницю фонду під час передачі їй грошових коштів у обмін на документи із оновленими даними у системі «резерв+». У всіх фігурантів правоохоронці провели санкціоновані обшуки та вилучили докази їх причетності до злочинної діяльності.

Слідчі слідчого управління ГУНП в Сумській області за процесуального керівництва Сумської обласної прокуратури повідомили про підозру всім чотирьом фігурантам за ч. 3 ст. 332 ККУ (незаконне переправлення осіб через кордон), ч. 1 ст. 366 ККУ (службове підроблення) та ч. 4 ст. 368-3 ККУ (підкуп службової особи) відповідно до вчиненого. Слідство триває.

Відділ комунікації поліції Сумської області

Exit mobile version