Site icon УКРАЇНА КРИМІНАЛЬНА

За розбійні напади та мільйонні грабежі на Житомирщині судитимуть двох жителів Хмельниччини

Прокурори Житомирської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно двох жителів Хмельниччини за фактом скоєння розбійного нападу (ч. 4 ст. 187 КК України).

Також одному з них інкримінують грабіж, вчинений за попередньою змовою групою осіб, у великих розмірах (ч. 4 ст. 186 КК України), іншому – використання завідомо підробленого документа (ч. 4  ст. 358 КК України).

За даними слідства, розбійні напади та грабежі скоювали двоє жителів з містечка Хмельницької області, віком 25-31 років.

До вчинення злочинів ретельно готувалися. З метою конспірації купували автомобілі з іноземною реєстрацією, запасалися змінними номерами до авто, масками-балаклавами тощо. Стежили за потерпілими, їхнім способом життя і діяльністю, аби володіти інформацією про наявність у них значної суми готівки.

За такою схемою у липні 2017 року 31-річний зловмисник з іншими особами напав на 48-річного жителя м. Баранівки Новоград-Волинського (тепер Звягельський) району. У момент, коли чоловік припаркувався біля свого будинку, грабіжники, у масках із жіночих панчіх на обличчі, розбили скло в авто і викрали пакунок з євро і доларами США у гривневому еквіваленті на суму понад 320 тис. грн.

Наступного разу, у травні 2021 року, опівдні, обвинувачені, одягнувши балаклави, напали і пограбували 58-річного жителя Рівненщини, який повертався з м. Баранівки додому із значною сумою грошей. Вистеживши, коли він зупинився на узбіччі дороги  перевірити справність шини, сильними ударами по голові збили з ніг та викрали з авто сумку з документами і готівкою у різних нацвалютах на суму понад 1,6 млн грн.

Слідство встановило, що фігуранти заподіяли потерпілим матеріальних збитків на загальну суму майже 2 млн грн. До суду заявлено позови про стягнення з них заподіяних матеріальних збитків та 500 тис. грн моральної шкоди.

Розкриттю злочину, вчиненому в умовах неочевидності, передувала клопітка робота прокурорів та слідчих, а також проведення низки складних судових експертиз.

Завдяки злагодженим спільним діям Житомирської обласної прокуратури,  Управління карного розшуку ДКР Нацполіції України та слідчого управління ГУНП в області фігурантів викрито і затримано.

Наразі обоє перебувають під вартою без права внесення грошової застави.

За суворішою ч. 4 ст. 187 КК України передбачене покарання – позбавлення волі на строк від восьми до п’ятнадцяти років із конфіскацією майна.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Житомирської обласної прокуратури

Exit mobile version