Site icon УКРАЇНА КРИМІНАЛЬНА

За вимагання грошей та майна на Полтавщині судитимуть 10 учасників злочинної організації та їхню спільницю

Полтавська обласна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно 10 учасників злочинної організації на чолі з «кримінальним авторитетом», а також їхньої спільниці – жительки Полтави.

Особам інкримінують створення та участь у злочинній організації, крадіжки, незаконне позбавлення волі людей, вимагання чужого майна з погрозою та застосуванням насильства над потерпілими, умисне пошкодження чужого майна, незаконне заволодінні транспортними засобами (ч. ч. 1, 2 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 185, ч. 3 ст. 146, ч. 4 ст. 189, ч. 2 ст. 194, ч. 3 ст. 289 КК України).

За даними слідства, створив і керував злочинною організацією полтавець, який неодноразово притягувався до кримінальної відповідальності та має статус «кримінального авторитета».

Упродовж жовтня 2022 – квітня 2024 років учасники злочинної організації підшуковували місцевих жителів із непоганими матеріальними доходами та під вигаданими приводами, погрожуючи та застосовуючи психологічний тиск і фізичне насильство, вимагали передати їм власні автомобілі та гроші.

Окрім цього, у людей викрадали майно та пошкоджували транспортні засоби шляхом підпалу та в інший спосіб.

Також обвинувачені допомагали своїм знайомим вирішувати конфліктні ситуації з «конкурентами».

У кримінальному провадженні встановлено 29 епізодів злочинів.

Загальна сума спричинених людям збитків – понад 2 млн грн.

Наразі учасники злочинної організації знаходяться під вартою, спільниці обрано запобіжний захід – особисте зобов’язання.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалося ГУНП в Полтавській області, оперативний супровід – УСР в Полтавській області Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України та Управлінням СБУ в Полтавській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Полтавської обласної прокуратури

Exit mobile version