Антимонопольний комітет перевірить, чому МАУ завищила ціни до 1000 доларів за квиток

Київське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України починає розслідування щодо підвищення цін на авіаквитки компанією «Міжнародні Авіалінії України». Про це повідомив голова Київського відділення АМКУ Олексій Хмельницький у соцмережі Facebook, зазначає MIND.

«У зв’язку із пандемією коронавірусу COVID-19 влада Україна закликала громадян терміново повернутися з-за кордону. З 17 березня авіасполучення з іншими країнами буде зупинено. В цій надзвичайній ситуації до Антимонопольного комітету надійшли повідомлення, що найбільший національний авіаперевізник – Міжнародні авіалінії України – різко підняв ціни на квитки на останні дні перед призупиненням авіасполучення», – написав він.

https://www.facebook.com/khmelnitskyy.aleksey/posts/3008278132557629

Зокрема, він навів дані, що квиток економ-класу Лондон-Київ на 15 березня коштує 24 000 грн, при тому що напередодні квиток коштував менше 10 000 грн.

«АМКУ вивчить ці факти і, у разі встановлення порушень конкурентного законодавства, покарає порушника», – зазначив Хмельницький.

За його інформацією, Комітет може накласти штраф у розмірі до 10% річного прибутку компанії.

Він звернувся до громадян, які стали свідками таких дій МАУ, надати в АМКУ всю можливу інформацію (квитки, чеки оплати, інші документи щодо перельотів».

Між тим в МАУ пояснили, чому підвищили ціни на квитки. За їх словами, ціни  автоматично розраховує спеціальна система Revenue Management System, пише Радіо Свобода.

«Сучасні компанії розраховують вартість авіаперельоту за одним і тим самим алгоритмом. Ціну формує спеціальна система розрахунку – Revenue Management System, що виключає вірогідність формування вартості авіаквитків у ручному режимі. Ця система автоматично визначає вартість на тому чи іншому маршруті у відповідності до цілої низки показників. Таких, як інтенсивність продажів, попит на період часу тощо», – розповіли в МАУ.

У компанії зазначили, що збільшення запитів на оформлення квитка система розцінює як підвищення попиту з відповідним корегуванням вартості. Чому не відкорегували ціни вручну, в компанії Коломойського не пояснили.

You may also like...