Site icon УКРАЇНА КРИМІНАЛЬНА

Україна домовилася з кредиторами щодо комплексної реструктуризації зовнішнього боргу

Міністр фінансів Сергій Марченко. Фото: Віталій Носач

Це дозволить зекономити понад $22 млрд.

Україна домовилася з Комітетом власників єврооблігацій щодо реструктуризації зовнішнього боргу. Це дозволить зекономити $11,4 млрд на обслуговуванні боргу протягом трьох наступних років.

А до 2033 економія складе 22,75 млрд доларів. Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

“Відновлюємо боргову стійкість. Сьогодні ми досягли принципових домовленостей з Комітетом власників єврооблігацій України. Це важливий етап процесу реструктуризації боргу, що дозволить зекономити 11,4 млрд дол США на його обслуговуванні протягом наступних трьох років та 22,75 млрд – до 2033 року”, – пояснив він.

Сбережені кошти планують використати на оборону, соціальний захист та відновлення.

Міністр фінансів Сергій Марченко додав у Facebook, що перемовини з приватними та офіційними кредиторами і Міжнародним валютним фондом тривали місяцями. Нинішня домовленість стосується комплексної реструктуризації зовнішнього державного комерційного боргу.

“Угода забезпечить економію 11,4 мільярда доларів США на обслуговуванні боргу протягом наступних 3 років. До 2033 року економія складе 22,75 мільярда доларів США. Це звільнить життєво необхідні фінансові ресурси, які можуть бути спрямовані на оборону та соціальні видатки. Завершення цієї угоди про реструктуризацію створить умови для якнайшвидшого повернення України на міжнародний ринок капіталу, коли ситуація з безпекою стабілізується, щоб фінансувати швидке відновлення та реконструкцію нашої країни”, – пояснив він.

  • Україна має непогашених облігацій на 19,7 млрд доларів і винна 2,6 млрд доларів за ВВП-варантами – інструментом з фіксованим доходом, виплати за яким прив’язані до рівня економічного зростання. Варанти були створені під час реструктуризації боргу України у 2015 році. Україна пропонувала списати від 25 до 60% – залежно від ситуації в країні. Кредитори – не більш ніж 20%. Якщо переговори зайшли б у глухий кут, це було б потужним стимулом для зростання курсу на всіх сегментах валютного ринку. Якщо умови реструктуризації виявляться сприятливими для України, курс нацвалюти залишиться відносно стабільним щонайменше до осені 2024-го, йдеться у матеріалі “Курс гривні між 40 та 41 грн за долар: люди нервують, кредитори розводять руками”.
  • Минулого тижня Верховна Рада підтримала право уряду призупинити виплати за державним боргом під час реструктуризації.
Exit mobile version