Site icon УКРАЇНА КРИМІНАЛЬНА

Резолюція ООН про територіальну цілісність України: чим важливий документ та як Росія намагалась завадити його ухваленню

Тотальна більшість держав-членів ООН проголосували “за” резолюцію “Територіальна цілісність України: захист принципів Статуту ООН” у середу в межах поновленої 11-ї надзвичайної спеціальної сесії Генеральної асамблеї ООН щодо агресії рф проти України.

Міністерство закордонних справ розповіло, чим важливе це рішення та що містить згаданий документ, пише УНН.

Фото ООН/Р. Бажорнас. Спеціальна сесія ГА по Україні

«У відповідь на спробу російської федерації анексувати Донецьку, Запорізьку, Луганську та Херсонську області України шляхом організації псевдореферендумів, держави-члени ООН недвозначно заявили, що жодне територіальне привласнення в результаті погрози силою або застосування сили не може бути визнане законним. У цьому зв’язку, Генеральна асамблея ООН підтвердила свою відданість суверенітету, незалежності, єдності та територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, що поширюються на її територіальні води», – зазначили у МЗС, коментуючи рішення.

Так, розповідають у дипвідомстві, у резолюції чітко зазначається, що перебування частин вищезгаданих українських регіонів під тимчасовим військовим контролем росії є результатом агресії, у порушення суверенітету, політичної незалежності та територіальної цілісності України.

«Підтримавши зазначений документ, держави-члени ООН визнали рішення рф щодо статусу чотирьох областей України несумісними з принципами Статуту ООН та висунули до росії вимогу щодо їх негайного і безумовного скасування», – пояснюють дипломати.

З їхніх слів, ухвалений документ також містить вимогу до російської федерації негайно, повністю і безумовно вивести всі свої військові сили з території України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Підтримавши міжнародні зусилля щодо деескалації та мирного вирішення конфлікту, держави-члени ООН підкреслили, що політичний діалог, переговори, посередництво та інші мирні засоби мають відбуватися з дотриманням суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів і відповідно до принципів Статуту ООН, зазначають у МЗС.

У міністерстві підкреслили, що іншим важливим підсумком голосування стало те, що 143 держави-члени ООН згадали у документі резолюцію ГА ООН 68/262 “Територіальна цілісність України” від 28 березня 2014 року, підтвердивши таким чином як той факт, що агресія рф проти України розпочалася у 2014 році, так і статус Автономної Республіки Крим та міста Севастополь як невід’ємної частини суверенної території України.

«Російська делегація усілякими способами намагалася завадити ухваленню резолюції, у тому числі вимагаючи, всупереч усталеній практиці, таємне голосування, яке в залі ООН застосовується лише для виборчих питань. Водночас держави-члени ООН абсолютною більшістю голосів завадили цим жалюгідним спробам», – наголосили у дипвідомстві.

***

12 жовтня абсолютна більшість країн ООН проголосувала за проект резолюції, яка засуджує спробу росії анексувати чотири українські окуповані регіони. Так, за резолюцію проголосуввало 143 країни, проти – 5, 35 країн утримались від голосування.

Серед тих, хто був проти резолюції – КНДР, Білорусь, Нікарагуа, Сирія та Росія.

Exit mobile version