Site icon УКРАЇНА КРИМІНАЛЬНА

США запропонували амністію Мадуро за передачу влади у Венесуелі

Президент Венесуели Ніколас Мадуро. Facebook / Nicolás Maduro

Сполучені Штати намагаються змусити президента Венесуели Ніколаса Мадуро відмовитися від влади в обмін на амністію після суперечливих виборів.

Про це пише Wall Street Journal із посиланням на джерела.

Сполучені Штати обговорили помилування Мадуро та його старших помічників, проти яких висунуло звинувачення Міністерство юстиції США. Країна хоче переконати Мадуро піти до закінчення терміну його повноважень у січні.

Як кажуть співрозмовники видання, Вашингтон зробив пропозицію про амністію під час секретних переговорів у Катарі ще минулого року, але він відмовився обговорювати домовленості, за якими йому доведеться залишити посаду. Одна людина, близька до режиму, сказала, що позиція президента не змінилася й досі.

Три найбільш густонаселені країни Латинської Америки — Бразилія, Мексика та Колумбія — також повʼязані із цим. Посадовці США хочуть, щоб ці держави зайняли більш жорстку позицію щодо необхідності доказів, що Мадуро справді переміг на виборах.

Наразі переговори відбувалися президентом Конгресу Венесуели й довіреною особою Мадуро Хорхе Родрігесом та Даніелем Еріксоном, який керує політикою щодо Венесуели в Раді нацбезпеки Білого дому. Вашингтон дав зрозуміти, що не змушуватиме західні нафтові компанії залишити Венесуелу.

Як вказує видання, у США є п’ять місяців до інавгурації президента Венесуели, щоб укласти угоду, і багато що залежить від результатів американських президентських виборів у листопаді.

Хоча Мадуро все ще не довіряє Вашингтону, незалежно від того, хто сидить у Білому домі. Це стосується й адміністрації Джо Байдена, хоча вона скасувала більшість економічних санкцій у надії сприяти вільним і чесним виборам у латиноамериканській країні.

Нагадаємо, нещодавно президент Панами Хосе Рауль Муліно запропонував сприяти від’їзду лідера Венесуели Ніколасу Мадуро до третьої країни після виборів. А втім, той розкритикував таку ідею.

Вибори у Венесуелі

Переможцем виборів офіційно оголосили чинного президента Ніколаса Мадуро, який перебуває при владі вже 11 років.

За даними виборчої ради Венесуели, після підрахунку 80% бюлетенів Мадуро набрав 51% голосів, однак екзитполи свідчили про перемогу його суперника Едмундо Гонсалеса, який, згідно з офіційними даними, отримав 44,02% голосів виборців.

Опозиція не визнала його перемогу й заявила про фальсифікації. Міжнародна спільнота також висловила сумніви щодо прозорості виборів у Венесуелі. Так, держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Сполучені Штати «серйозно стурбовані тим, що оголошений результат не відображає волю чи голосування народу Венесуели».

На тлі оголошення результатів виборів у столиці Венесуели — місті Каракас — спалахнули масові протести. // hromadske

Exit mobile version