Site icon УКРАЇНА КРИМІНАЛЬНА

Зеленський зустрівся з Байденом у США: основні заяви

21 грудня в Білому домі відбулася зустріч Володимира Зеленського та Джо Байдена. Вона була запланована в рамках першої закордонної поїздки глави України з початку повномасштабної війни. Президенти обговорили подальшу співпрацю щодо протистояння російській агресії.

РБК-Україна зібрало головні заяви лідерів країн за підсумками переговорів.

Заяви Зеленського

“Цей візит в США став дійсно історичним для України, для наших відносин з Америкою і для американського лідерства. За 300 днів цієї війни ми розпочали дійсно новий етап у наших взаєминах, ми вийшли на рівень реального союзництва, яке на 100 відсотків наповнено реальним змістом, я сьогодні це відчув на всіх своїх зустрічах, в усіх наших переговорах”, – зазначив Зеленський.

Зеленський подякував Байдену за підримку і розуміння України, будівництво і підтримання міжнародної коаліції для посилення міжнародного правопорядку.

“Я вдячний Байдену за його особисті зусилля, його цілеспрямовані мудрі кроки, які об’єднують світову спільноту”, – заявив він.

Зеленський також подякував Конгресу США за двопалатну підтримку.

“Головне питання усіх моїх переговорів сьогодні – це зміцнення України. Ми маємо чудові новини, з якими я повертаюся додому. Президент Байден сьогодні оголосив про новий пакет військової допомоги обсягом біля 2 млрд доларів і найсильнішим елементом цього пакету є комплекс Patriot – те, що суттєво посилить нашу протиповітряну оборону. Це важливий крок у створенні дієвого повітряного щита для України, тільки так ми позбавимо державу-терориста її головного інструменту терору – можливості бити по наших містах, по нашій енергетиці, по наших людях. Я вірю, що попри будь-які персональні зміни в складі Конгресу двопалатна і двопартійна підтримка буде зберігатись. Я дякую всім, хто працює саме заради цього”, – додав він.

Згадав Зеленський також і про формулу миру, яку пропонує Україна.

“Принципова річ – це формула миру, ми пропонуємо дуже конкретні пункти. Те, що Америка може зробити, щоб допомогти їх виконати. Ми пропонуємо Global Peace Formula Summit і шукати, як відновити територіальну цілісність України”, – зазначив президент.

Зеленський також наголосив, що наразі є чітке розуміння, як будуть посилені оборонні спроможності України у найближчі місяці і подякував за це Байдену, не вдаючись у деталі.

Заяви Байдена на прес-конференції

На прес-конференції за підсумками зустрічі із Зеленським Байден нагадав про той обсяг підтримки, який США та союзники вже надали Україні: 50 країн взяли на себе зобов’язання про постачання Україні понад 2 тисячі танків та інших одиниць бронетехніки, понад 800 артилерійських систем, понад 2 млн артилерійських снарядів, понад 50 систем РСЗВ

“Я хочу, щоб ви знали, президенте Зеленський, щоб знали всі українці: ми будемо з вами на кожному етапі цього шляху, стільки, скільки знадобиться. Те, чого ви досягли, має значення не лише для України, а й для всього світу”, – сказав Байден.

Президент США також згадав про важливість гуманітарної підтримки України та протидії російському терору проти енергетичної інфраструктури України.

 

Exit mobile version